Conferentie over de maximale benutting van het innovatiepotentieel ter bevordering van de groei in Europa

Op 2 juli 2010 zullen het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) en het Belgische voorzitterschap gezamenlijk een conferentie organiseren met als doel, de Europese sociale partners nauwer te betrekken bij het bevorderen van innovatie en technologische ontwikkeling in de EU en de weg te banen voor de bijeenkomst van de Europese ministers van Industrie en Onderzoek die half juli te Brussel zal plaatsvinden.

De gespecialiseerde afdeling Interne markt, productie en consumptie van het EESC heeft samen met het kabinet van Jean-Claude Marcourt, vice-minister-president en minister van Economische Zaken, Midden- en Kleinbedrijf, Buitenlandse Handel en Nieuwe Technologieën in de Waalse regering, en in partnerschap met de Belgische raadgevende comités de organisatie van deze conferentie op zich genomen. Men zal zich buigen over de vraag op welke wijze het best gebruik kan worden gemaakt van innovatie ter bevordering van de Europese industrie en de economische groei in de EU. Tijdens de conferentie zal worden gediscussieerd over de mogelijkheden die innovatie en onderzoek bieden om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, en over de meest doeltreffende manier om innovaties op de markt te brengen.

De conferentie bouwt voort op het dit voorjaar goedgekeurde advies van het Comité over innovatiebeleid (rapporteur: Henri Malosse - voorzitter van de groep Werkgevers van het EESC, Frankrijk).

De conferentie, die om 9.00 uur van start gaat, zal worden geopend door Mario Sepi, voorzitter van het EESC. Tot de belangrijkste sprekers behoren Jean-Claude Marcourt, vice-minister-president en minister van Economische Zaken, Midden- en Kleinbedrijf, Buitenlandse Handel en Nieuwe Technologieën in de Waalse regering, en Henri Malosse, de EESC-rapporteur voor het advies over innovatiebeleid. Het panel zal o.a. bestaan uit gerenommeerde wetenschappers, deskundigen uit de Europese instellingen, leden van het EESC en vertegenwoordigers van de Belgische raadgevende comités en ngo's.

De belangrijkste uitdaging voor de deelnemers aan de conferentie is de voorbereiding van de werkzaamheden van de informele Raad van de ministers van Industrie en Onderzoek van 14 t/m 16 juli 2010.

Degenen die de conferentie wensen bij te wonen, dienen zich hiervoor tijdig op te geven. Gelieve contact op te nemen met Magdalena Belarova-Carabin.

Tel. 00 32 2 546 83 03

E-mail: magdalena.belarova-carabin@eesc.europa.eu

of bezoek de site http://www.eesc.europa.eu/?i=portal.en.innovation-and-enterprise

Plaats van gebeuren: Europees Economisch en Sociaal Comité, gebouw "Jacques Delors", Belliardstraat 99-101