Vlaams-Nationalisten winnen Belgische verkiezingen

maandag 14 juni 2010, 8:00

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Bart De Wever van het Vlaams-Nationalistische N-VA heeft de Vlaamse partijen opgeroepen samen te werken. Zondag haalde zijn partij een monsterscore bij de Belgische parlementsverkiezingen. ,,Als ik het alleen moet doen, ben ik gedoemd te mislukken'', zo citeerde de Vlaamse omroep VRT De Wever maandag.

N-VA is de grootste partij van België geworden met 17,4 procent van de stemmen. De partij wil dat de Belgische staat op den duur verdwijnt. Vlaanderen moet een zelfstandige republiek worden.

Volgens de Vlaamse politicoloog en analist Carl Devos wil De Wever eerst met de Vlaamse partijen overleggen en pas daarna met een gemeenschappelijk standpunt naar de Franstaligen stappen.

De sp.a, de Vlaamse socialisten, hebben al aangegeven zich als ,,een constructieve partner'' op te zullen stellen. Vlaams Belang en Lijst Dedecker riepen De Wever op om nu echt de Vlaamse eisen door te duwen. Het christendemocratische CD&V zei niet te weten of een front helpt.

De Wever zei overigens zondag al ook samen te willen werken met de Waalse socialistische partij PS van Elio Di Rupo, winnaar van de verkiezingen in Wallonië en Brussel. De socialisten van PS en sp.a vormen de grootste combinatie van Vlaamse en Waalse partijen.