„Open dag” bij het Hof van Justitie van de Europese Unie

%u201EOpen dag%u201D bij het Hof van Justitie van de Europese Unie

8 mei - Feest van Europa

Zestig jaar geleden, op 9 mei 1950, ontvouwde Robert Schuman zijn voorstel voor een organisatie van Europa, onontbeerlijk voor het behoud van vreedzame betrekkingen. Dit voorstel, bekend onder de naam Schumanverklaring, wordt beschouwd als de geboorteakte van de Europese Unie.

In de 27 lidstaten is 9 mei thans bekend als de Dag van Europa. Net zoals de vlag, de hymne, het devies en de ene munt (de euro), identificeert deze dag de Europese Unie als politieke entiteit. Bij deze gelegenheid worden in de 27 landen van de Unie activiteiten georganiseerd.

In Luxemburg zal het Feest van Europa op 8 mei worden georganiseerd op het voorplein van het Hof van Justitie, waar de hele dag lang diverse culturele programma%u2019s plaatsvinden. De lidstaten en de Europese instellingen zullen op dit voorplein aanwezig zijn om een echt %u201EEuropees dorp%u201D te vormen.

Ter gelegenheid van het Feest van Europa zal het Hof van Justitie van 10 tot 18 uur zijn deuren openen voor het grote publiek. De hele dag zullen belangstellenden de gebouwen van de instelling kunnen bezoeken, waarbij ook een blik achter de schermen wordt gegeven. Hoewel het Hof in de loop van het jaar voor bezoekers toegankelijk is, is dit een uitzonderlijke gelegenheid voor een bezoek aan symbolische plaatsen zoals bijvoorbeeld de grote Raadkamer, met een spectaculair uitzicht over de stad.

De bezoeken aan de gebouwen, individueel of in groep, volgen een speciaal voor deze gelegenheid uitgestippeld parcours, bedoeld om de werking van de Europese justitie uit te leggen. Er zijn doorlopend geleide bezoeken in het Frans, het Engels en het Duits. Wanneer ten minste tien personen belangstelling tonen, kunnen ook bezoeken in andere officiële talen worden georganiseerd.

Verder is nog op te merken dat de ondergrondse parkeergarage van het Hof (ingang aan de kant van de rue Charles Léon Hammes) voor de duur van het evenement ter beschikking van de bezoekers zal staan.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Hof van Justitie niet bindt.

Contactpersoon voor de pers: Stefaan Van der Jeught (( 352) 4303 2170