Oud VVD-politicus Hans Dijkstal overleden

Geschreven door Redactie op 10.05.2010, 13:20

Oud VVD-politicus Hans Dijkstal is zondagavond op 67-jarige leeftijd overleden. Hij was al een tijd ernstig ziek, bevestigt een woordvoerder van de VVD maandag.

Dijkstal kwam in 1982 in de Tweede Kamer. In het eerste kabinet van Wim Kok was hij van 1994 tot 1998 minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier. Van 1998 tot 2002 was hij fractievoorzitter van de VVD.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van mei 2002 was hij lijsttrekker voor de VVD. Hij verliet de politiek nadat de VVD flink moest inleveren op de Lijst Pim Fortuyn. Dijkstal was destijds niet bij zijn afscheid in de Tweede Kamer aanwezig. Hij had bij toenmalig Kamervoorzitter Hans Weisglas een briefje achtergelaten waarin hij zijn collega's het allerbeste toewenste.

Dijkstal liet daarna nog wel van zich horen. Zo zei hij in 2006 dat de toenmalig VVD-minister voor Vreemdelingenzaken Rita Verdonk populistisch was. VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zei toen teleurgesteld in Dijkstal te zijn.

In dat jaar was Dijkstal ook een van de initiatiefnemers van het manifest 'Eén land, één samenleving'. Daarin pleitten oud-politici van verschillende partijen voor meer tolerantie.

©Novum | Transport Online

Lees ook:

» Verslagenheid na overlijden Hans Dijkstal

bericht 54 keer gelezen