Een tennisclinic van Zalm

Vorige week kreeg ik een officiële uitnodiging. Geadresseerd aan 'De hoogedelgestrenge vrouwe Mevrouw dr. A.C. Kant'. Zulke uitnodigingen krijg ik niet vaak. Vast een sjieke bedoening.

Dat is het ook. Het betrof namelijk een persoonlijke VIP-uitnodiging voor een bezoek aan het 'ABN AMRO tennis-tournament in Ahoy'. Mijn man mag ook mee, net als mijn kinderen en (eventuele) kleinkinderen. Aan hen wordt zelfs een 'speciaal kinderprogramma aangeboden', met bijvoorbeeld een tennisclinic.

Verdere bijzonderheden: Er is een 'walking brunch'. De dresscode is 'smart casual', wat dat ook moge zijn. Een voorbeschouwing door Richard Krajicek, speciaal gereserveerde plaatsen voor de enkelfinale- en dubbelfinale heren, een nazit in de 'ABN AMRO-Lounge met een uitgebreid assortiment warme en koude hapjes', enz, enz..

Kamerleden krijgen wel vaker van dit soort snoepuitjes aangeboden. Uiteraard gaan SP-ers daar nooit op in. Maar deze uitnodiging trok wel mijn bijzondere aandacht. De afzender is namelijk de directeur van de hoofdsponsor, Dhr. G. Zalm.

Alle fractievoorzitters hebben vast deze uitnodiging gehad, net als de minister van Financiën. Ziet u Wouter, Mariëtte, Mark en Alexander al zitten op de VIP-tribune, terwijl de kinderen zich vermaken bij de tennisclinic?

Tegen Dhr. Zalm loopt momenteel een onderzoek naar zijn dubieuze rol bij de DSB Bank. Uit het onderzoek moet blijken of hij mede verantwoordelijk is voor het uitgeven van rommelhypotheken waardoor heel veel mensen nu in de financiële problemen zitten. Uiteraard wil ik hier geenszins suggereren dat hij alle reden heeft om politieke vrienden te maken, op kosten van de belastingbetaler wel te verstaan. Ik zou niet durven..

Wel zou ik willen dat Dhr. Zalm zijn tijd en energie steekt in het oplossen van de zakkenvullerij bij zijn bank, in plaats van in het fêteren van politici. Vorige week berichtte De Volkskrant nog dat een personeelsmanager bij ABN AMRO is weggegaan vanwege de bonuscultuur. Hij zegt: “Ik ben ervan overtuigd dat je bonussen moet verbieden. Dan kan ik niet nog een jaar aan het circus meedoen, als ik mezelf serieus neem tenminste.” Het is toch onbegrijpelijk dat werknemers van een bank die eigendom is van ons allemaal forse bonussen krijgen, terwijl iedereen weet dat de bonuscultuur bij de banken de medeveroorzaker is van de financiële crisis?

'Game, set, match' voor Dhr. Zalm als hij een einde maakt aan de bonussencultuur. Op de één of andere manier heb ik het gevoel dat een ‘the ball is out’ naar aanleiding van de DSB-affaire dichter bij is..