Openhartig ontluisterend

“We hebben te weinig waargemaakt”, kopte de Telegraaf zaterdag. Vice-premier André Rouvoet geeft openhartig kritiek op het kabinet. Hij is niet tevreden over de prestaties van het kabinet tot nu toe en is opmerkelijk kritisch. “De bal ligt nu bij ons.”

Eindelijk ziet een kabinetslid dat het gebrek aan vertrouwen een probleem van het kabinet zelf is. Rouvoet zeg tenminste niet ”Heb geduld,” of “We moeten het nog een keer uitleggen”. Dat is nogal een verademing. Maar na de verademing volgt al snel de ontluistering.

“De bal ligt nu bij ons, niet bij de kiezer” zegt de leider van de ChristenUnie. Om vervolgens met zelfvertrouwen - aldus de Telegraaf - een waarschuwing af te geven aan de PvdA. Die moet zich houden aan de afspraak over de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar. “Voor alle drie partijen in de coalitie geldt: afspraak is afspraak. Er ligt een helder besluit,” aldus Rouvoet.

Hij begrijpt duidelijk niet waarom Nederland massaal het vertrouwen in het kabinet verliest. Maar wat verwacht je, als de afspraak met de coalitiepartijen belangrijker is dan de afspraak met het volk. Want niet alleen Rouvoet, maar ook Bos en Balkenende beloofden in de verkiezingscampagne: Er wordt niet getornd aan de AOW-leeftijd.

Het is collectief kiezersbedrog om nu de AOW-leeftijd te verhogen. Dat heeft niets met compromissen te maken, maar met misbruik van de crisissituatie.

De vice-premier vindt dat er nog een tandje bij moet. Geen enkel woord of inzicht dat de koers mogelijk ook bijgesteld moet worden. De openhartigheid van André Rouvoet lijkt me oprecht. Hij gelooft echt dat ‘een tandje erbij’ van dit kabinet de maatschappelijk problemen gaat oplossen. Juist dat maakt het zo pijnlijk.

Helaas, de leider van de ChristenUnie is de macht naar het hoofd gestegen. Hij zweeft boven de kiezer en de maatschappelijke werkelijkheid. André, kom terug op aarde.