Europese samenwerking SGP-CU beëindigd

dinsdag 23 juni 2009

Na een samenwerking van 25 jaar scheiden mogelijk de wegen van de SGP en de ChristenUnie in het Europees Parlement. Terwijl ze afgelopen Europese verkiezingen nog samen op de lijst stonden, wil de ChristenUnie nu van de SGP af.

Aanleiding is de kritiek van de Britse Conservatieven op het SGP-standpunt over vrouwen in de politiek. De Britse Conservatieven willen alleen met de SGP samenwerken als zij hun standpunt over vrouwen wijzigen. De SGP weigert dit waardoor verdere onderhandelingen werden afgebroken. De ChristenUnie ziet echter veel heil in samenwerking met de Britse Conservatieven en heeft besloten om zelfstandig toe te treden.

De SGP laat weten het te betreuren dat 25 jaar samenwerking hiermee ophoudt, maar zegt geen concessies te kunnen doen ten opzichte van hun standpunt over vrouwen. De ChristenUnie wil de SGP nog niet helemaal uitsluiten en meldt dat er nog besprekingen zijn over de toetreding van SGP-europarlementariër Belder tot de European Conservatives en Reformists (ECR).

bronnen: NRC Handelsblad en Trouw