Europese verkiezingen leven niet onder bevolking

vrijdag 27 maart 2009, 17:00

Den Haag (PDC) - Slechts een op de vijf Nederlanders weet dat dit jaar verkiezingen voor het Europees Parlement worden gehouden. Dat blijkt uit een peiling door onderzoeksbureau Synovate.

Vier procent van alle ondervraagden weet dat de Europese verkiezingen op 4 juni worden gehouden. D66- en SP-stemmers weten deze datum het vaakst te noemen, PVV-stemmers het minst.

Hans van Baalen (VVD) is de bekendste lijsttrekker: 3,4 procent van de mensen weet hem te noemen. Wim van de Camp (CDA) staat met 2,8 procent tweede, derde is Thijs Berman (PvdA) met twee procent.

Een grote meerderheid (ruim 70 procent) is voor een gezamenlijke Europese aanpak van de economische crisis. Ook voor meer Europese samenwerking op het gebied van milieu, terrorismebestrijding, drugsbeleid, justitie en werkgelegenheid bestaat veel steun. Slechts één op de drie ondervraagden vindt dat de EU meer aan ontwikkelingssamenwerking moet doen.

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (58 procent) vindt dat Nederland te weinig te zeggen heeft in Europa. Ruim een derde vindt het jammer dat Oost-Europese landen lid zijn geworden van de EU. Bijna de helft van de mensen vindt dat Turkije geen EU-lid zou moeten worden; slechts een vijfde is daar voor. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de euro moet blijven, slechts een derde wil de gulden terug.

bron: Synovate