Conferentie parlementaire zelfreflectie afgesloten

woensdag 25 maart 2009

De Tweede Kamer moet gaan werken met een toekomst- en onderzoeksagenda. Dat is een belangrijke uitkomst van de conferentie parlementaire zelfreflectie die vandaag plaatsvond in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. Tijdens de conferentie werden meerdere conclusies en aanbevelingen van de stuurgroep parlementaire zelfreflectie gepresenteerd en bediscussieerd. De stuurgroep deed onderzoek naar de positie, de reputatie en de werkwijze van de Tweede Kamer.

Thema's die tijdens de conferentie werden aangesneden waren de verschuiving van medewetgeven en controleren naar medebesturen, de kwantiteit en kwaliteit van spoeddebatten, de informatieachterstand ten opzichte van de regering, de korte zittingsduur van Tweede Kamerleden en de verhouding tussen dualisme en monisme.

De stuurgroep heeft op enkele vlakken aanbevelingen gegeven. Er dient een uitvoeringstoets te komen om de uitvoerbaarheid van wetgeving te waarborgen. Parlementair onderzoek moet vaker worden uitgevoerd, ook voorafgaand aan wetgeving. De stuurgroep pleit ook voor een selectiever omgaan met spoeddebatten, voor betere ambtelijke ondersteuning van de Tweede Kamer en voor een intensievere begeleiding van nieuwe Kamerleden. Ook wordt de Tweede Kamer aanbevolen om een actievere rol op zich te nemen met betrekking tot kabinetsformaties.

Mogelijke concrete uitwerkingen van de conclusies en aanbevelingen van de stuurgroep zullen tijdens het debat over de Raming 2010 (begroting van de Tweede Kamer) van 22 juni besproken worden.


verwant nieuws