Ontmoet onderzoekers tijdens de 'Europese Nacht van de onderzoekers' op 26 september

Op 26 september 2008 worden alle EU-burgers uitgenodigd om onderzoekers in meer dan 200 Europese steden te ontmoeten tijdens een Europees feestelijk evenement waarbij de wetenschap wordt gevierd: de "Nacht van de onderzoekers". Er vinden evenementen plaats in 27 landen: van Nice tot Gotenburg, van Boekarest tot Krakau nemen 200 Europese steden actief deel. Deze speciale evenementen bieden het grote publiek, jong of oud, al geïnteresseerd in wetenschap of alleen maar op ontdekking uit, de gelegenheid om op veel verschillende manieren erachter te komen wat wetenschap leuk maakt.

De Nacht van de onderzoekers is voor iedereen een unieke gelegenheid om wetenschappers uit allerlei onderzoeksgebieden te ontmoeten en in een ontspannen en feestelijke sfeer vrij te discussiëren. Labs, musea, universiteiten, onderzoekscentra zetten die nacht hun deuren wijd open om hun verborgen schatten en geheimen te onthullen.

In elk land wordt onder het thema "Portret van (een) onderzoeker(s) een fotowedstrijd georganiseerd. De winnaars worden nationaal geselecteerd en doen mee aan de Europese wedstrijd die de Europese Commissie later in het najaar organiseert.

Dit zijn enkele voorbeelden van wat u kunt verwachten:

Kunt u een balletje in een beker werpen? Hoe bier te maken? Hoe de Titanic tot zinken te brengen? Om achter de antwoorden op deze vragen te komen, gaat u naar Pilsen (Tsjechië) en neemt u deel aan "Nacht in de labs". Wilt u een blik werpen in het hart van een kernreactor? Hebt u zin in een bezoek aan de botanische tuinen van het Martonvasar Manor Park? Ga dan naar Boedapest (Hongarije) en doe een rondleiding. Wilt u meer weten over uw bloeddruk? Een groep onderzoekers van “Laboratoire de biologie neurovasculaire intégrée” en “Centre national d’études spatiales” meet hem in Angers (Frankrijk) met verouderde, hedendaagse en toekomstige instrumenten. Om de blauwe planeet "vanuit elke gezichtshoek" te bekijken moet u naar het Planetarium, maar als u "onze aarde door de ogen van de reclame" wilt zien kunt u voor een theatervoorstelling in de Vrije Universiteit van Brussel terecht. Beide evenementen vinden in Brussel (België) plaats.

Meer te weten over evenementen in uw buurt komt u op de volgende website: http://ec.europa.eu/research/researchersnight2008/, klikken en bladeren per land.

Er is informatie over geplande activiteiten verkrijgbaar en er zijn links naar websites met nadere informatie.

Achtergrond

Dit initiatief, dat vier jaar geleden voor het eerst door de Europese Commissie werd opgestart, was overal in Europa een groot succes. In 2007 namen 28 Europese landen, 150 grote en kleine Europese steden, bijna 1000 verschillende organisaties en 223 000 bezoekers aan de Nacht van de onderzoekers deel.