Onderhandelingen Wereldhandelsorganisatie van start

Met dank overgenomen van Ministerie van Economische Zaken, gepubliceerd op dinsdag 22 juli 2008.

Sambavarkens, tariefescalatie, bananen, flexibiliteiten en coëfficiënten. Dat en meer komt deze week aan de orde in het WTO-overleg dat maandag 21 juli is begonnen in Geneve.

Namens Nederland is staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken aanwezig.

De WTO-onderhandelingen vinden plaats in de zogeheten 'Green Room'. Zo'n dertig ministers, die op hun beurt weer grote groepen landen vertegenwoordigen, onderhandelen hier dagelijks over het verlagen van de steun aan de landbouw en het afbreken van tariefmuren aan de grenzen. De onderhandelingen deze week gaan over twee centrale onderwerpen; landbouwproducten en industriegoederen. Een akkoord op deze twee punten maakt naar verwachting de weg vrij voor een totaal akkoord voor het einde van het jaar met daarin ook afspraken over de dienstensector en bijvoorbeeld douaneregels.

Douanetarieven

Berekeningen laten zien dat de huidige voorstellen wereldwijd naar schatting een voordeel met zich meebrengen van tussen de € 100 miljard en € 650 miljard. Voordeel van de afspraken zit hem vooral in betere toegang van de armste landen tot de Europese en Amerikaanse markt. Zo krijgen de armste landen volgens de laatste voorstellen nagenoeg tariefvrije toegang tot de Europese markt voor hun landbouwproducten. Ook bouwt Europa de meest handelsverstorende steun aan de landbouwsector met zo'n 75 procent af. Hierdoor zijn de ontwikkelingslanden volgens staatssecretaris Heemskerk beter in staat om ook de vruchten te plukken van de globalisering. 'Voor Europa en Nederland zit de winst in een mogelijk betere toegang voor industrieproducten tot opkomende markten, zoals China en Brazilië en tot de VS', aldus Heemskerk. Ook worden door de afspraken veel douanetarieven vastgezet, zodat zij niet weer kunnen stijgen. Dit laatste geeft ondernemers en exporteurs veel zekerheid. Afspraken deze week kunnen volgens de Directeur-generaal van de WTO, Pascal Lamy, de wereldeconomie een belangrijke oppepper geven in deze tijd van turbulentie op de financiële markten.

Alle WTO-leden

Namens Nederland en de andere EU lidstaten onderhandelt Europees Commissaris Peter Mandelson in de Green Room. Dagelijks koppelt hij in een bijzondere Europese ministersraad terug aan alle Europese ministers voor handel, waaronder Heemskerk. De Europese ministers geven Mandelson aanwijzingen voor de onderhandelingen. Naast deze bijzondere Europese Raad vinden dagelijks vergaderingen plaats waar alle WTO-leden (153 landen) bij aanwezig zijn en waarin de voortgang wordt besproken met alle leden gezamenlijk. Uiteindelijk moeten alle 153 leden akkoord gaan met de voorstellen zoals die deze week uitonderhandeld worden.