Nederlandse Europarlementariër eist inzage in eigen dossier

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 2 juli 2008.
Auteur: Sebastiaan Gottlieb

De Nederlandse Europarlementariër Sophie in 't Veld wil weten waarom ze op Amerikaanse vliegvelden altijd extra wordt gecontroleerd. Zij wil daarom inzage in het dossier met haar passagiersgegevens. Omdat ze die gegevens niet vrijwillig krijgt, is ze nu naar de rechter gestapt.

Blijkbaar is er reden voor de Amerikaanse douane om Europarlementariër Sophie in 't Veld altijd uit de rij met vliegtuigpassagiers te halen, en haarzelf en haar bagage extra te controleren. Maar In 't Veld heeft geen idee wat die reden is.

Aanklacht

Ze staat blijkbaar op een lijst met mensen die extra worden onderzocht. Om te weten wat voor lijst dat is, heeft ze bij verschillende Amerikaanse departementen en overheidsdiensten een verzoek om informatie ingediend. "Een aantal heeft geantwoord dat ze mij niet kunnen vinden in hun bestand", zegt In 't Veld. "Een aantal heeft helemaal niet geantwoord. Dat ze mij niet kunnen vinden, zou natuurlijk kunnen. Al lijkt het me onwaarschijnlijk. Alle reizigers worden geregistreerd. Ze hebben het recht om niet te antwoorden op mijn vraag. Maar ik wil antwoord. Dus heb ik een aanklacht ingediend."

Toevallig speelt tegelijkertijd de behandeling van een akkoord tussen de VS en de EU over de bescherming van persoonsgegevens. In 't Veld heeft zich steeds ingespannen voor de bescherming van de privacy van individuen. Ze vindt dat er veel te makkelijk over zo'n akkoord wordt gedaan. "Het wordt afgehandeld alsof het een technisch akkefietje is", zegt ze. "Terwijl ik vind dat het hier gaat om onze grondrechten, waarvoor je een publiek debat moet hebben en een proces van parlementaire goedkeuring."

Kritiekloos

Volgens In 't Veld is de afgelopen jaren een klimaat ontstaan waarin dit soort maatregelen kritiekloos werd aangenomen. Mensen die kanttekeningen plaatsten, werden terzijde geschoven als zijnde "soft on terrorism". Het Amerikaanse veiligheidssysteem vind de Europarlementariër veel te grof. Er circuleren inmiddels lijsten waar meer dan een miljoen mensen op staan.

Een van haar bezwaren is dan ook dat er geen goede procedures zijn afgesproken voor burgers die willen klagen over het feit dat zij op zo'n lijst staan. In 't Veld: "De Amerikanen zeggen: 'wij hebben prima procedures, die zijn heel toegankelijk en er is dus niks aan de hand'. Ik zit nu in zo'n procedure en dan blijkt dat buitengewoon lastig te zijn."

Brief

Overigens kreeg In 't Veld op de avond dat ze haar klacht bij de rechtbank indiende, een brief van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid. Volgens het ministerie waren er toch gegevens van haar gevonden. Blijkbaar scheelt het als een Europarlementariër een officiële klacht indient.

Het lijkt een reden temeer om zorgvuldig te kijken naar de Amerikaanse regelgeving, en het niet af te doen als 'technisch akkefietje'.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa