VN Vluchtelingenorganisatie (UNHCR)

logo UNHCR VN Vluchtelingenorganisatie

Deze VN-organisatie beschermt vluchtelingen en ondersteunt hen bij opvang, terugkeer of vestiging in een ander land. Aan het hoofd van de organisatie staat de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen ('United Nations High Commissioner for Refugees', UNHCR). Zowel de organisatie als de Hoge Commissaris worden aangeduid met UNHCR. In de loop van de tijd is UNHCR ook hulp gaan bieden aan mensen die in hun eigen land op de vlucht zijn geslagen, zogeheten Internally Displaced Persons (IDPs).

De Hoge Commissaris legt over de werkzaamheden van zijn organisatie verantwoording af aan de Economische en Sociale Raad en de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De UNHCR heeft een uitvoerend comité waarin 85 leden zetelen. Het comité komt jaarlijks bijeen in Genève (Zwitserland), waar het hoofdkantoor is gevestigd. Voor de organisatie werken ongeveer 8.600 medewerkers, die hulp verlenen aan miljoenen mensen in circa 126 landen. UNHCR wordt gefinancierd door de VN, en daarnaast door overheden, ondernemingen en particulieren. Bovendien accepteert de organisatie ook giften in natura, zoals tenten, medicamenten, vrachtwagens en luchttransporten.

De eerste VN Hoge Commissaris was de Nederlandse journalist, politicus en verzetstrijder Gerrit Jan Van Heuven Goedhart, die de functie van 1951 tot 1956 vervulde. Ruud Lubbers was Hoge Commissaris van 2001 tot 2005. De UNHCR heeft twee keer de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen: in 1954 en 1981.