EP stemt in met benoeming van de Bulgaarse en de Roemeense Eurocommissarissen

dinsdag 12 december 2006

Instellingen - 12-12-2006 - 12:48

Het Parlement stemt met overweldigende meerderheid in met de benoeming van de twee kandidaat-Eurocommissarissen, Meglena Kuneva (Bulgarije) en Leonard Orban (Roemenië).

583 Leden stemmen voor de benoeming van mevrouw Kuneva, 21 leden stemmen tegen en 28 leden onthouden zich van stemming. Bij de heer Orban is de uitslag als volgt: 595 stemmen voor, 16 stemmen tegen, bij 29 onthoudingen.

Voorafgaand aan de stemming vond een kort debat plaats:

EC-Voorzitter José Manuel BARROSO is trots dat twee opmerkelijke persoonlijkheden toetreden tot zijn team. Indien het EP zijn fiat geeft, kan de Raad formeel overgaan tot de benoeming van de Bulgaarse en Roemeense Eurocommissarissen. Kuneva en Orban hebben tijdens de hoorzittingen in het EP laten zijn dat zij vaardig zijn en waardig van het ambt.

Hans-Gert POETTERING (EVP-ED, DE) is vereerd het ja-woord te kunnen geven aan de twee Commissarissen.

Martin SCHULZ (PES, DE) zegt dat de oorspronkelijke Roemeense kandidaat niet door de hoorzittingen zou zijn gekomen. De hoorzittingen zijn dan ook geen formaliteit, maar een echte toets. Kuneva en Orban hebben die test met vlag en wimpel doorstaan. Zij zijn opgewassen voor hun taak. De brief van Barroso is niet erg duidelijk voor wat betreft de portefeuilletoewijzing aan de heer Orban. Op institutioneel vlak zit de Unie aan haar plafond. Onder het verdrag van Nice zijn er nu 27 Eurocommissarissen. Schulz doet een oproep aan Kuneva, die geen sociaal-democrate is, om het belang van een sociaal Europa niet uit het oog te verliezen.

Graham WATSON (ALDE/ADLE, UK)

Bulgarije en Roemenië hebben een moeizame weg afgelegd om toe te kunnen treden tot de EU. In eerste instantie was het de bedoeling dat zij twee jaar geleden zouden toetreden, tesamen met de andere lidstaten uit Midden-Europa. Het is passend dat degenen die namens hun landen nauw betrokken waren bij de toetredingsonderhandelingen, nu de vruchten kunnen plukken van hun werk. Bulgarije en Roemenië zullen voordeel brengen voor de Unie, zij zullen geen last zijn zoals sommigen denken. De liberalen waren voorstander van de bepalingen van de Grondwet om de omvang van de Europese Commissie te verkleinen. De brief van Barroso aan Borrell heeft alleen maar meer vragen opgeworpen. Toch zullen de liberalen zonder meer instemmen met de benoeming van de twee nieuwe Commissarissen.

Ook Monica FRASSONI (GROENEN/EVA, IT) juicht de benoemingen toe. "Mevrouw Kuneva, u zult snel merken dat de EC beter toegankelijk is voor industriële lobbies, dan voor lobbies van de burgers." Voor het eerst zal het Parlement stemmen over afzonderlijke Commissarissen. Dat is een belangrijk precedent voor de toekomst.

Francis WURTZ (EVL/NGL, FR) heet de twee nieuwe Commissarissen welkom. Graag had Wurtz gezien dat Barroso was overgegaan tot een bezinning op de samenstelling van zijn Commissie. Portefeuilles hadden herschikt kunnen worden waarna het EP zich had kunnen uitspreken over de voltallige Commissie.

Brian CROWLEY (UEN, IE) verwelkomt Bulgarije en Roemenië terug in de schoot van de democratische naties van Europa.

Jeffrey TITFORD (IND/DEM, UK) is tegen de benoeming. De Europese Unie ondermijnt het zelfbestuur van de lidstaten. Er ontstaat een massale emigratie naar de oude lidstaten. De president van Polen roept zijn landgenoten al op naar Polen terug te keren. Roemenië en Bulgarije zullen snel inzien welke fout ze hebben gemaakt; het IJzeren Gordijn wordt ingeruild voor een Papieren Gordijn van bureaucratische regels.

Stemming: 12 december 2006

 

REF.: 20061207IPR01147