Veel nieuwkomers in Kamer; aantal vrouwen blijft gelijk

donderdag 23 november 2006, 11:06

Op basis van de voorlopige uitslag ziet het ernaar uit dat er bijna 60 nieuwkomers in de Tweede Kamer komen. Onder hen zijn de (ex-)ministers Pechtold, Donner en Verdonk, en staatssecretaris Karien van Gennip. Voor de SP zijn twee Eerste-Kamerleden gekozen: Ronald van Raak en Tiny Kox.

Het aantal vrouwen blijft met 55 ongeveer gelijk aan het huidige aantal van 58. Naast Femke Halsema is Marianne Thieme een tweede vrouwelijke fractievoorzitter.

Bijna tweederde van alle leden komt uit het westen van het land. De zuidelijke provincies zijn met 24 leden sterk vertegenwoordigd. Opvallend is dat er acht Limburgers gekozen zijn. Uit Drenthe komen slechts twee Kamerleden in de nieuwe Kamer. Er zijn tien leden met een niet-Nederlandse achtergrond, onder wie zes met Turkse of Marokkaanse wortels.

Remi Poppe (SP) is met 68 jaar de oudste volksvertegenwoordiger. Tofik Dibi van GroenLinks is als 26-jarige de jongste.

Onder nieuwkomers zijn relatief veel leden uit het bedrijfsleven (14) en uit de partij- of fractieorganisatie (12). Vooral onder de SP-Kamerleden zijn er veel die nu actief zijn in partijorganen. Acht nieuwe leden komen uit de bestuurlijk-ambtelijke sector. Onder de nieuwkomers zijn verder twee tv-presentatoren, een politie-ambtenaar, een advocaat-generaal en een vakbondsbestuurder.

bron: PDC