'Toegang Europol tot Visuminformatiesysteem te ruim'

donderdag 10 augustus 2006, 10:00

Europol krijgt te ruime mogelijkheden om informatie uit het Visum Informatiesysteem (VIS) te halen. Daardoor komt de privacywetgeving in het geding. Dat stelt de Gezamenlijke Controle Autoriteit (GCA), die toeziet op de naleving van privacyregels door Europol.

De Europese Commissie stelde onlangs voor om nationale veiligheidsdiensten en Europol toegang te geven tot het VIS om misdaden op te sporen. Omdat de informatie in het VIS niet voor deze doeleinden is verzameld, is toegang met een ander doel alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk.

Europol mag, wanneer het nodig is voor een goede uitoefening van zijn taken, gegevens uit het VIS gebruiken. Deze taken zijn echter zo breed gedefinieerd dat de toegang tot de visuminformatie in de praktijk vrijwel ongelimiteerd is. Daardoor ontstaat strijdigheid met Europese privacyregels.

De GCA verwijst ook naar het nieuwe Schengen informatiesysteem (SIS), waar Europol binnenkort onder voorwaarden toegang toe krijgt. Informatie die uit dit systeem wordt gehaald, mag Europol niet verder verwerken. Volgens de GCA zal de uitkomst van deze toegangsdiscussie mede worden bepaald door het resultaat van de discussie over de toekomst van Europol.

bron: Staatscourant 9 augustus 2006