Finse EP-leden stellen het Finse Voorzitterschap voor

donderdag 29 juni 2006

Op 1 juli zal Finland het zesmaandelijks roterende Voorzitterschap van de EU overnemen van Oostenrijk. Dit zal de tweede keer zijn dat Finland, sinds het 10 jaar geleden EU-lidstaat werd, aan het roer zal staan. We stelden vragen aan Finse EP-leden over de doelen en voornemens van het Finse Voorzitterschap en ook over hun verwachtingen voor de komende maanden.

Finse EP-leden maakten een aantal vergelijkingen tussen het Voorzitterschap van 1999 en dat van 2006. Volgens Alexander Stubb (EVP) neemt Finland het Voorzitterschap nu over in een totaal andere situatie dan in 1999 en de verandering is niet noodzakelijk beter: "In 1999 was het klimaat voor debatten in de EU goed. Nu steken anti-EU gevoelens de kop op in de meeste lidstaten inclusief Finland."

Henrik Lax (ALDE) was het ermee eens dat "Het niet gemakkelijk is om gemeenschappelijke zaken te vinden voor Narva, Londen en de Canarische Eilanden. Dat is de reden waarom dit Voorzitterschap moeilijker zal zijn dan de voorgaande." Het Finse Voorzitterschap komt op een moment dat er nieuw houvast nodig is in Europa. Maar Socialist Riita Myller denkt dat het Finse Voorzitterschap resultaten zal boeken. "Van Finnen wordt verwacht dat ze bepaalde zaken naar voren zullen brengen. De algemene veronderstelling is dat we niet veel praten maar dat we doen wat we beloven."

Niet iedereen is zo positief, Esko Seppänen (Europees Unitair Links) denkt dat de overheid haar federalistische beleid zal doorzetten ondanks de publieke opinie. "Enkel 22% van de burgers ondersteunt het besluit van de overheid om de verworpen EU grondwet in het Finse parlement te ratificeren.

Op de agenda: Klimaatverandering en samenwerking wat betreft energiebeleid

Het Europees Parlement zal een deze keer een grotere rol spelen. "In 1999 was het Verdrag van Amsterdam net in werking getreden. Het was aan Finland om als eerste te werken met de uitbreiding van de medebeslissingsprocedure inclusief de versterkte rol voor het EP," zei Stubb. "Nu is het Parlement veel sterker wat in de voorbereidingen van Finland wordt weerspiegeld."

Concrete actie wordt verwacht, Satu Hassi (Groenen) hoopt dat Finland zal doorgaan om transparantie te verhogen en om zoveel mogelijk zaken in de openbaarheid te brengen. "Finland zou actie moeten nemen wat betreft de bescherming van de Baltische Zee tegen afvaluitstoot afkomstig uit de landbouw en wat betreft klimaatbescherming, aangezien de Kyoto overeenkomst zal eindigen in 2012."

Mevrouw Myller voegde hieraan toe: "Energie zal zeker op de agenda staan. We zouden de langetermijnperspectieven moeten versterken tegelijk met een efficiënter energiebeleid en onderzoek naar het gebruik van duurzame energie." Ze verwacht echter dat de focus zal liggen op energiesamenwerking met Rusland. "REACH zal zeker het belangrijkste wetgevingsstuk worden," zei ze.

Finland heeft aangegeven dat haar prioriteiten liggen bij de toekomst van Europa, het concurrentievermogen, buitenlandse betrekkingen, het versterken van de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid, openbaarheid van bestuur en efficiëntere besluitvorming. De Finse Premier Matti Vanhanen zal het programma van het Voorzitterschap aan het Europees Parlement presenteren op 5 juli tijdens de plenaire vergadering in Straatsburg. Kijk rechtstreeks naar zijn toespraak op deze site via EP Live!

 

REF.: 20060629STO09344

Nadere informatie :

Website van het Voorzitterschap van Finland (in Engels)

Kijk

Prioriteiten en voorlopige agenda van het Finse Voorzitterschap (in Engels)

Lees

Toespraak van Premier Mattti Vanhanen voor het Finse Parlement van 21 juni 2006 (in Engels)

Lees

 

Alle nieuwsitems