Commissieweek: het Parlement gaat nooit slapen

maandag 19 juni 2006

Na de plenaire sessie van afgelopen week in Straatsburg, gaan EP-leden terug naar Brussel voor een commissieweek. Een breed scala aan onderwerpen wacht ze daar op, van dierenwelzijn tot auteursrechten, muziekdiensten via internet, het gevecht tegen mensenhandel en discussies met de Oostenrijkse en Finse ministers over de agenda van de EU Raad van ministers.

De verantwoordelijkheden van de permanente commissies

Het parlement heeft 20 permanente commissies die onderwerpen behandelen als divers als buitenlandse zaken tot visserij. Deze commissies kunnen worden gezien als de motor van de parlementaire wetgevende "machinekamer". Elke commissie bestaat uit 25 tot 78 EP-leden en is een afspiegeling van de verschillende politieke fracties binnen het EP. Tussen de plenaire sessie door hebben de commissies vergaderingen met afgevaardigden van andere instellingen, organisaties en het maatschappelijk middenveld. Ze schrijven rapporten over en maken amendementen naar aanleiding van voorgestelde wetgeving, waarvoor ze de verantwoordelijkheid met de ministers delen. Ze kunnen ook rapporten op eigen initiatief schrijven. De commissies houden publieke hoorzittingen over het brede scala van onderwerpen die onder haar bevoegdheid vallen met sprekers afkomstig uit verschillende disciplines en met verschillende achtergronden.

Tijdens de plenaire sessie presenteert de "rapporteur" van de commissie, die verantwoordelijks was voor het schrijven van het rapport, zijn standpunt en de amendementen aan de voltallige zitting zodat over het onderwerp kan worden gediscussieerd en gestemd door alle EP-leden.

En voor speciale gevallen.....

Het parlement kan ook speciale subcommissies en tijdelijke commissies in het leven roepen om specifieke zaken onder de loep te nemen of om mogelijke inbreuk op Europese wetgeving of op uitvoering van wetgeving te onderzoeken. Onlangs zijn twee tijdelijke commissies ingesteld, één om te onderzoeken of Europese landen en de CIA hebben samengewerkt wat betreft het illegaal vasthouden en vervoeren van gevangen en de andere over de crisis bij de Britse Equitable Life Assurance Society.

 

REF.: 20060615STO09078

Nadere informatie :

Commissies in het Europees Parlement