Gebouw Tweede Kamer

Tweede Kamer verhuizing
Bron: Tweede Kamer

Aan de Bezuidenhoutseweg 67 (B67) staat het oude kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat sinds de zomer van 2021 5,5 jaar fungeert als de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer. Het gebouw ligt op een steenworp afstand van Den Haag Centraal, de Koninklijke Bibliotheek en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Indeling

De nieuwe locatie is bestempeld als een ‘lookalike’ van het Binnenhof. Evenals op de oude locatie verschaft een grote roltrap midden in de centrale hal toegang to de plenaire zaal en de publieke tribune. De begane grond en tweede verdieping hebben accommodaties voor pers en publiek. De 3 commissiezalen zullen dezelfde namen krijgen als op het Binnenhof.

De plenaire zaal is een kopie van de zaal op het Binnenhof, halfcirkelvormig met een aaneengesloten formatie zetels van Kamerleden en een aansluitend podium voor presidium, regering en spreker. De vergaderruimte is kleiner in omvang dan de originele plenaire zaal, waardoor de vertrouwde rood-paarse wandpanelen niet zijn meeverhuisd vanuit het Binnenhof naar B67. Een nieuw kunstwerk hangt op de wanden van de plenaire zaal.

2.

Architectuur

B67 is ontworpen in de jaren '80 door architect Dick Apon. Vanwege het getrapte ontwerp en de naam van de ontwerper van het bouwwerk draagt het kantoor de bijnaam ‘de Apenrots’.

3.

Toegang

Bezoekers vinden de publieksingang als zij het Centraal Station uitlopen. Er zijn drie straten ingericht om bezoekers te scannen, zo kunnen lange wachtrijen worden voorkomen. In de omgeving van B67 zijn verschillende restaurants en cafés aanwezig, zowel aan het Anna van Buerenplein als in het shopping centrum Nieuw-Babylon. De entree aan het Prinses Irenepad is overdekt en verschaft toegang tot de centrale hal.

4.

Geschiedenis

Het kantoorgebouw aan de Bezuidenhoutseweg 67 is ontworpen in 1979 en geopend in 1985. Het werd direct in gebruik genomen door het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Sinds 2017 staat het gebouw leeg nadat het Ministerie van Buitenlandse Zaken verhuisde naar het VROM-gebouw aan de Rijnstraat 8. Het complex werd sinds 2019 gerenoveerd. In Augustus 2021 kregen journalisten en politici een rondleiding in het gebouw.


Meer over