Oude Zaal opnieuw in gebruik voor vergaderingen in de Tweede Kamer

donderdag 23 april 2020, 12:30

DEN HAAG (PDC) - De Oude Zaal van de Tweede Kamer is sinds woensdag 22 april weer in gebruik genomen voor commissievergaderingen van de Tweede Kamer. In een rondetafelgesprek bespraken Kamerleden en experts het mogelijke gebruik van een corona-app. Door de grootte van de Oude Zaal kunnen de Kamerleden hier genoeg afstand van elkaar bewaren, waardoor zij rekening kunnen houden met de coronamaatregelen.

De Oude Zaal stamt al uit 1790, toen Stadhouder Willem V de zaal liet bouwen voor de bruiloft van zijn dochter. Van 1815 tot 1992 werd de Oude Zaal vervolgens officieel gebruikt voor de plenaire vergaderingen van de Tweede Kamer. In de tweede helft van de twintigste eeuw werd de zaal echter te krap, waarbij ook meespeelde dat er weinig ruimte beschikbaar was voor publiek. In 1992 werd de nieuwe plenaire zaal van de Tweede Kamer in gebruik genomen. Sindsdien werd de Oude Zaal alleen gebruikt voor interne en externe bijeenkomsten.

Het gebruik van de Oude Zaal voor commissievergaderingen is tijdelijk, zo benadrukt de Tweede Kamer. Het gaat om een voorlopige maatregel in verband met de coronacrisis.

Bron: Tweede Kamer