Kwaliteit van het zwemwater

woensdag 18 januari 2006

Milieu - 18-01-2006 - 01:01

 

Schoon water in zicht?

Clear water ahead

Met 584 stemmen voor, 11 tegen, bij 56 onthoudingen, neemt het Parlement in derde lezing het verslag van Jules MAATEN (ALDE/ADLE, NL) aan dat moet zorgen voor veilig zwemwater in de hele Europese Unie.

Het Parlement steunt het resultaat dat werd bereikt tijdens onderhandelingen met de Raad. Volgens het akkoord worden, in overeenstemming met de wensen van het Parlement, de eisen die gelden om van een aanvaardbare (of: voldoende) waterkwaliteit te spreken strenger. Het gaat dan om de concentratie van een bepaalde bacterie in het water. Dit zal ertoe leiden dat het risico voor een zwemmer om ziek te worden door zwemwater zal afnemen van 12% nu tot 7,5%.

Terwijl enerzijds de volksgezondheid aldus wordt beschermd, wordt anderzijds de administratieve rompslomp beperkt. Vanaf 2015 zullen nog slechts testen op de aanwezigheid van twee soorten bacteriën verplicht zijn. Nu wordt nog getest op negentien soorten. Met de aanscherping van de 'aanvaardbare kwaliteit' is uitfasering van deze kwaliteit, zoals het EP in tweede lezing wilde, niet meer nodig.

De Europese Commissie moet in 2008 een rapport overleggen dat een analyse bevat van de aanwezigheid van virussen in zwemwater. Uiterlijk in 2020 moet de richtlijn worden herzien. Dan kan de categorie 'aanvaardbare kwaliteit' wellicht verdwijnen.

Badgasten zullen constant toegang krijgen tot actuele informatie over de kwaliteit van het zwemwater. In de nabije toekomst zullen standaardsymbolen worden ontworpen om de kwaliteit van het water aan te geven. Deze symbolen worden bij alle zwemwaters geplaatst. Ook op het internet zal de kwaliteit van zwemwaters bekend worden gemaakt.

De richtlijn moet binnen twee jaar na zijn aanname zijn geïmplementeerd in de lidstaten.

Procedure: Medebeslissing, derde lezing / Debat: 17 januari 2006 / Stemming: 18 januari 2006 / Verslag aangenomen (584-11-56)

 

REF.: 20060118IPR04463