Verdere ontbinding Nederlandse Antillen dichterbij

dinsdag 29 november 2005, 9:57

Gisteren is met de afronding van een Ronde Tafel Conferentie een eerste stap gezet naar nieuwe verhoudingen tussen Nederland en de Antillen. Vorige jaar had de Antilliaanse bevolking op de verschillende eilanden zich al uitgesproken voor meer zelfstandigheid of juist voor een nauwere band met Nederland.

Uitgangspunt wordt dat Curaçao en Sint-Maarten een Status aparte in het Koninkrijk krijgen, te vergelijken met de positie die Aruba nu al inneemt. Bonaire, Saba en Sint Eustatius krijgen een meer directe band met Nederland, te vergelijken met een gemeente. Voor deze status wordt de naam 'Koninkrijkseiland' genoemd. Het zelfstandig land 'Nederlandse Antillen' zal dan ophouden te bestaan.

Breekpunt was de schuldenlast van de Nederlandse Antillen. Nederland wil daar een oplossing voor bieden, waarbij het uitgangspunt moet zijn dat alle eilanden, in welke vorm dan ook, een gezonden startpositie krijgen. Daarbij wordt gedacht aan herfinanciering van schulden, herstructurering door verlengde looptijden, vervroegde afkoop of gedeeltelijke kwijtschelding. Een analyse van de schulden wordt nu gemaakt.

bron: persbericht ministerie BZK


Externe link