EP akkoord met rapport-Maaten over de omschakeling op de euro

woensdag 4 juli 2001, Jules MAATEN

Jules MAATEN (ELD, NL)

Aanbeveling van de Commissie voor mogelijkheden en middelen om het bedrijfsleven bij te staan bij de omschakeling op de euro

 

Doc.: A5-0222/2001

Procedure : Initiatief

Debat : 3 juli 2001

Stemming : 4 juli 2001

Verslag aangenomen (431/27/88)

De ECB moet overwegen onder het publiek kleine coupures euro's te verspreiden vóórdat de euro op 1 januari volgend jaar officieel wordt ingevoerd. Het EP vindt dat vanaf de dag na Kerst al euro's gehaald moeten kunnen worden uit de geldautomaten in alle lidstaten. Ook moeten klanten meer dan één beginsetje euro's kunnen kopen.

Het moet in alle landen in de eurozone mogelijk zijn opgespaarde munten op de bankrekening te zetten, zodat de voorraad oude munten in omloop drastisch wordt beperkt. Als het Nederlandse initiatief om banken de mogelijkheid te geven ook op 1 januari op te gaan niet in alle landen wordt nagevolgd, moet er een extra mogelijkheid zijn voor banken om detailhandelaren en consumenten genoeg munten te verstrekken.

Om een overmaat aan geldwisseltransacties bij winkels te voorkomen dienen banken en geldautomaten de eerste twee weken van volgend jaar alleen kleine coupures te verstrekken. De enkele geldautomaten die nog nationale munten en biljetten verstrekken, moeten na 1 januari worden afgesloten. En burgers moeten via voorlichting aangespoord worden meteen al zoveel mogelijk gebruik te maken van de euro en niet te wachten tot het eind van de periode dat zowel de nationale munt als de euro gebruikt kan worden.

De uitverkoop, wanneer het extra druk is in winkels, zou verplaatst moeten worden naar eind december of medio januari.

Het EP dringt er nogmaals bij bedrijven en overheden op aan de introductie van de euro niet aan te grijpen voor verhulde prijsverhogingen. De overheid zou de bedragen die zij hanteert (bij boetes, uitkeringen, leges) moeten afronden in het voordeel van de consument.

Zorgwekkend is dat ruim een derde van kleine en middelgrote ondernemingen nog geheel geen voorbereidingen hebben getroffen voor de overschakeling op de euro. De lidstaten moeten daarom nu financiële prikkels geven om de detailhandel daar nu snel toe te bewegen. De detailhandel, die tenslotte de grootste last krijgt te dragen, zou lagere provisies moeten betalen voor het gebruik van credit cards in de eerste maand en uitgestelde debitvoorwaarden van de banken moeten krijgen.

Het EP wijst erop dat veel mensen die regelmatig reizen vaak munten in hun bezit hebben dat zij niet kunnen inwisselen in hun eigen land. Daarom moet er een regeling komen dat de banken munten uit de andere eurozonelanden op dezelfde voorwaarden accepteren als biljetten.

Verder dringt het EP aan op nog intensievere en betere informatie over de overschakeling op de euro.