EP akkoord met initiatiefverslag-Corbey inzake verpakkingsafval

donderdag 15 november 2001, Dorette CORBEY

Dorette CORBEY (PES, NL)

Tenuitvoerlegging van Richtlijn 94/26/EG betreffende verpakking en verpakkingsafval

Doc.: A5-0323/2001

Procedure : Initiatief

Debat : 13 november 2001

Stemming: 15 november 2001

Verslag aangenomen (219/127/7)

Fabrikanten en verkopers moeten volgens het Parlement verantwoordelijk worden gesteld voor het voorkomen van verpakkingsafval. Het EP evalueert de uitvoering van de verpakkingsrichtlijn van 1994 en doet enkele aanbeveling voor de komende herziening van de richtlijn door de Commissie. Zo pleit het voor een "policy mix" van strenge maatregelen om het voorkomen van verpakkingsafval, het hergebruik en de recycling te stimuleren.

Er moet meer materiaal gerecycleerd worden, maar het wachten is nog altijd op de voorstellen die de Commissie daartoe zou doen voor de periode 2001-2006. Die voorstellen hadden vorig jaar al binnen moeten zijn. Per soort materiaal moeten er streefcijfers komen voor het voorkomen en hergebruik en de milieukosten van verpakkingsmateriaal moeten in de prijs worden doorberekend. Ook moet er een algemeen verplicht streefcijfer komen voor de vermindering van verpakkingsafval dat naar de vuilnisbelt gaat.

Producenten zouden moeten aantonen dat zij de meest milieuvriendelijke verpakking hebben gekozen voor hun product, al moet bij de vermindering van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal wel rekening worden gehouden met de vereisten van hygiëne en veiligheid van levensmiddelen, waarvoor tweederde van het verpakkingsmateriaal wordt gebruikt. De detailhandel moet aangespoord worden een systeem voor het terugnemen van verpakkingen op te zetten.

Hoewel de lidstaten over het algemeen hebben voldaan aan de recyclagecijfers die in de richtlijn van 1994 waren neergelegd, hebben de meeste dat met een vertraging van zo'n twee jaar gedaan. Bovendien ontbreekt een duidelijke evaluatie van de gevolgen van de richtlijn voor het milieu of de interne markt.