EP akkoord met bepalingen Eurojust

donderdag 29 november 2001, Evelyne GEBHARDT

Evelyne GEBHARDT (PES, D)

Initiatief van de Republiek Portugal, de Franse Republiek, het Koninkrijk Zweden en het Koninkrijk België met het oog op de aanneming van het besluit betreffende de oprichting van Eurojust ter versterking van de bestrijding van ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit

 

Doc.: A5-0398/2001

Procedure : Wetgevende raadpleging

Debat : 28 november 2001

Stemming : 29 november 2001

Besluit aangenomen (383/64/23)

Hoewel de Raad in het herziene voorstel voor de oprichting van de justitiële samenwerkingseenheid Eurojust enkele amendementen van het Parlement op het eerste voorstel heeft verwerkt, neemt het Parlement nog een aantal amendement aan bij de hernieuwde raadpleging.

Het Parlement wil dat Eurojust toegang krijgt tot gevoelige informatie van de lidstaten en tot het Schengen Informatie Systeem, om zijn taak goed te kunnen vervullen. En hoewel volgens het ontwerp-besluit slechts een beperkte lijst persoonsgegevens door Eurojust behandeld mag worden, wil het Parlement ook nog de rijbewijsgegevens en bankgegevens halen, daar die zelden van essentieel belang zijn voor een onderzoek. De lijst gegevens die slechts met de nodige wettelijke en operationele garanties behandeld mogen worden, zoals over etnische afkomst, politieke meningen, godsdienstige of filosofische overtuigingen, vakbondslidmaatschap en gegevens over de gezondheid of het seksleven, breidt het Parlement nog uit met handicaps.

Tot slot wil het Parlement dat het Europese Hof van Justitie jurisdictie krijgt met betrekking tot Eurojust en zijn activiteiten.