EP akkoord met verslag-Van den Burg over grensoverschrijdende bedrijfspensioenregelingen

donderdag 13 december 2001, Ieke VAN DEN BURG

Ieke VAN DEN BURG (PES, NL)

Mededeling van de Commissie: De opheffing van fiscale barrières voor grensoverschrijdende bedrijfspensioenregelingen

 

Doc.: A5-0388/2001

Procedure : Niet-wetgevende raadpleging

Debat : 12 december 2001

Stemming: 13 december 2001

Verslag aangenomen

Het Parlement onderschrijft het verslag van rapporteur Ieke VAN DEN BURG (PES, NL) en deelt daarmee het standpunt van de Europese Commissie dat het wenselijk is dat de lidstaten naar een zelfde systeem toegaan voor de belasting van pensioenbijdragen en -betalingen. Het Parlement is, evenals de Commissie, voorstander van invoering van het meest toegepaste systeem in de Unie: belastingvrijstelling van premies en belastingheffing op uitbetaalde pensioenen (het zogeheten EET-systeem). Ze roept de niet-EET lidstaten op zo snel mogelijk dit systeem in te voeren.

Het Parlement constateert dat vanwege de unanimiteitsvereiste in de Raad het moeilijk is om op dit vlak tot wetgeving te komen, en steunt dan ook de door de Commissie voorgestelde aanpak van de open-coördinatie, verbeterde samenwerking en gegevensuitwisseling tussen de lidstaten om het probleem van dubbele belasting en niet-belasting aan te pakken. Ook is het voorstander van het versneld bij het Hof aanhangig maken van fiscale discriminatie.

Om de druk op de ketel te houden dringt het Parlement bij de Commissie aan op het maken van een actieplan voor de coördinatie van de belastingheffing op pensioenen en vervolgens dit plan voor te leggen aan de Europese Raad van Barcelona (voorjaar 2002). De Commissie zou volgens het Parlement ook moeten werken aan het opzetten van een scoreboard om de voortgang te registreren m.b.t. automatische gegevensuitwisseling, assistentie bij invordering, wederzijdse erkenning en toezicht. Het Parlement kan zich, tot slot, ook vinden in de door de industrie gesuggereerde oprichting van pan-Europese pensioeninstellingen en roept pensioenfondsen op daartoe initiatieven te nemen.