EP wil in eerste lezing wijzigingen in ontwerprichtlijn over verwerking van verpakkingsafval (rapport-Corbey)

dinsdag 3 september 2002, Dorette CORBEY

Dorette CORBEY (PES, NL)

Voorstel voor een richtlijn tot wijziging van Richtlijn 94/62/EG betreffende verpakking en verpakkingsafval.

 

Doc.: A5-0261/2002

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 2 september 2002

Stemming : 3 september 2002

Verslag aangenomen (487/6/53)

Het Parlement vindt dat ten minste 65% van het gewicht van verpakkingsmaterialen bestaande uit glas, papier en karton, metalen en kunststoffen gerecycleerd moet worden, waar de Europese Commissie 55% had voorgesteld. Het maximumpercentage van 70% dat de Commissie had voorgesteld voor recyclage, wordt geschrapt. Verder moeten de lidstaten voor zichzelf doelen kunnen stellen om ook van andere verpakkingsmaterialen dan glas, papier en karton, metalen en kunststoffen de hoeveelheid afval te verminderen. Nieuw verpakkingsmateriaal mag vanaf 1 januari 2004 slechts op de markt verschijnen, als de producent alle maatregelen heeft genomen om de milieubelasting te minimaliseren.

Het Parlement gaat akkoord met de onderverdeling die de Commissie aanbrengt voor de recyclage van verschillende materialen: 20% voor kunststoffen, 50% voor metalen, 55% voor papier en 60% voor glas.

De amendementen om ook aan preventie te werken en de productie van verpakkingen terug te brengen, kregen geen meerderheid in het Parlement. Tenslotte wil het EP de door de Europese Commissie voorgestelde einddatum voor het bereiken van de doelstellingen van deze gewijzigde richtlijn van 30 juni 2006 uitstellen tot eind 2006, omdat het voorstel van de Commissie reeds ver achterligt op het oorspronkelijk geplande tijdspad. Griekenland, Portugal en Ierland krijgen uitstel tot medio 2009.