EP akkoord met vereenvoudiging doorreisdocumenten naar Kaliningrad (rapport-Oostlander)

dinsdag 8 april 2003, Voorstel voor een verordening tot invoering van een specifiek vereenvoudigd doorreisdocument

Arie OOSTLANDER (EVP/ED, NL)

  • Voorstel voor een verordening tot invoering van een specifiek vereenvoudigd doorreisdocument (FTD) en een vereenvoudigd doorreisdocument voor treinreizigers (FRTD) en tot wijziging van de Gemeenschappelijke Visuminstructie en het Gemeenschappelijk Handboek van de Raad
  • Voorstel voor een verordening betreffende uniforme modellen voor vereenvoudigde doorreisdocumenten (FTD) en vereenvoudigde doorreisdocumenten voor treinreizigers (FRTD) in de zin van Verordening (EG) nr. _

     

    Doc.: A5-0075/2003

    Procedure : Wetgevende raadpleging

    Stemming : 8 april 2003

    Verslag aangenomen

    De Europese Commissie heeft twee voorstellen voor een verordening van de Raad voorgelegd die als doel hebben de reis van Rusland naar Kaliningrad v.v. te vereenvoudigen. Eén verordening ziet op de invoering van een specifiek vereenvoudigd doorreisdocument (FTD) en een vereenvoudigd doorreisdocument voor treinreizigers (FRTD), de andere verordening bevat een technisch voorstel voor het vaststellen van uniforme modellen voor de beide documenten. Frequente reizigers kunnen een meervoudig FTD verkrijgen.

    Het Parlement gaat akkoord met beide voorstellen. Het neemt nog enkele amendementen aan op de overwegingen in de verordeningen. Zo dringt het EP erop aan, dat de bilaterale grensovereenkomsten tussen de lidstaten en derde landen snel worden geratificeerd. Verder wordt de Gemeenschap opgeroepen om vóór de toetreding van de kandidaat-lidstaten een regeling te ontwerpen voor het kleine grensverkeer aan de buitengrenzen van de Unie. Ook moet het begrip `frequente reiziger' nauwkeuriger worden gedefinieerd, om misbruik en verkeerde interpretaties te vermijden.

    Het EP nodigt de lidstaten en de Europese Commissie uit om in Kaliningrad een EU-consulaat te openen. Met betrekking tot de invoering van de uniforme modellen vindt het Parlement dat gebruikmaking van de comitologieprocedure voor de tenuitvoerlegging van de vereiste maatregelen, in beginsel niet de gewenste procedure is. De Commissie dient over de genomen uitvoeringsmaatregelen verantwoording af te leggen aan het Parlement.