EP (rapporteur: Corbey) neemt standpunt in over verpakkingsafval

woensdag 2 juli 2003, Dorette CORBEY

Dorette CORBEY (PES, NL)

Gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van de richtlijn tot wijziging van Richtlijn 94/62/EG betreffende verpakking en verpakkingsafval

 

Doc.: A5-0200/2003

Procedure : Medebeslissing, tweede lezing

Debat : 1 juli 2003

Stemming : 2 juli 2003

Gemeenschappelijk standpunt aangenomen

Op 17 december 2002 besloot de Commissie Nederland voor het Hof van Justitie te dagen omdat de Nederlandse wetgeving formeel geen bepalingen bevat over het verzamelen, recycleren en terugwinnen van afval. Opmerkelijk genoeg is Nederland een van de lidstaten waar de doelstellingen in de richtlijn ruimschoots worden gehaald. In Nederland wordt gewerkt met een (vrijwillig) verpakkingsconvenant tussen het ministerie van VROM en het bedrijfsleven waarin de terugwinning van afval wordt geregeld.

Het Europees Parlement neemt nu een amendement op de verpakkingsrichtlijn aan dat deze wijze om de doelstellingen te halen, als wettige wijze erkent. Aan vrijwillige convenanten en overeenkomsten worden echter wel voorwaarden gesteld: zij moeten afdwingbaar zijn, doelstellingen en termijnen bevatten, bekendgemaakt worden in het Staatsblad of een voor het publiek toegankelijk officieel stuk en aan de Commissie worden toegezonden. Tevens moeten de resultaten bij de Commissie worden gemeld en aan het publiek bekend worden gemaakt.

Het Parlement verleent Griekenland, Ierland en Portugal uitstel om de doelstellingen te halen tot uiterlijk 30 juni 2010. Het EP gaat daarmee in tegen de wens van de Raad om deze landen uitstel te geven tot 31 december 2012. De nieuwe lidstaten mogen van het EP het behalen van de doelstellingen uitstellen tot een tijdstip van hun keuze, waarbij achttien maanden na de inwerkingtreding van de richtlijn als uiterste datum geldt. Verder bepaalt het EP dat de lidstaten los van de verpakkingsrichtlijn nog andere preventieve maatregelen moeten nemen om de hoeveelheid afval te verminderen.

Dergelijke maatregelen kunnen bestaan uit nationale programma's, projecten waarbij de producenten verantwoordelijk worden gesteld voor de vermindering van de gevolgen voor het milieu, of soortgelijke acties. Verder moet de Commissie uiterlijk op 30 juni 2005 voorstellen indienen voor maatregelen om ervoor te zorgen dat nieuw verpakkingsmateriaal alleen op de markt wordt gebracht wanneer de producent alle maatregelen heeft getroffen om de milieugevolgen te beperken.

Is een bloempot, een cd-doosje of een hoes van een videocassette een verpakking? Het EP is tot het oordeel gekomen dat zulke voorwerpen inderdaad verpakkingen zijn, tenzij zij een integraal onderdeel van een duurzaam product uitmaken en nodig zijn om dat product tijdens zijn levensduur te ondersteunen of te bewaren. Een bloempot die voor een aanzienlijk deel van de levensduur van de plant is bedoeld, is dus geen verpakkingsproduct. Cadeaupapier is verpakkingsmateriaal, tenzij het als afzonderlijk product verkocht wordt.