EP akkoord met rapport-Maaten over nieuwe richtlijnen inzake kwaliteit van zwemwater

dinsdag 21 oktober 2003, Jules MAATEN

Jules MAATEN (ELD, NL)

Voorstel voor een richtlijn betreffende de kwaliteit van het zwemwater

Doc.: A5-0335/2003

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 20 oktober 2003

Stemming : 21 oktober 2003

Verslag aangenomen (290-221-8)

Het Europees Parlement neemt het rapport van Jules MAATEN (ELD, NL) aan en verduidelijkt wat het doel van de voorgestelde richtlijn is: het behoud, de bescherming en de verbetering van de kwaliteit van het milieu teneinde de menselijke gezondheid te beschermen tegen chemische en microbiologische besmetting tijdens het baden of andere vormen van recreatief watergebruik.

Het EP is voorstander van een duidelijk en eenvoudig waarschuwingssysteem waardoor badgasten in heel Europa van de waterkwaliteit van de zee en van plassen en meren op de hoogte worden gesteld. De Europese Commissie moet binnen twee jaar een eenvoudig gestandaardiseerd systeem van symbolen (bijvoorbeeld smiley's) ontwikkelen. Het EP bepaalt verder dat informatie over de waterkwaliteit ook op het internet moet worden gepubliceerd. Daarbij moet in ieder geval een Engelse en Franse vertaling zijn voorzien. Resultaten van watermonsters moeten binnen een week op het internet beschikbaar zijn.

Het EP bepaalt dat, wanneer er sprake is van een tijdelijke verontreiniging van zwemwater, dat water de kwaliteitsomschrijving moet kunnen behouden die het zonder die verontreiniging zou hebben. Er moet dan wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan: de oorzaak van de tijdelijke verontreiniging moet bekend zijn, het vóórkomen van de verontreiniging moet kunnen worden voorspeld, en het publiek moet worden geïnformeerd. Voorts bepaalt het EP dat bij de afname van monsters van badwater verplicht wordt gezocht naar de aanwezigheid van virussen.