Rapport-Mulder over ontwerpbegroting 2004

donderdag 23 oktober 2003, Neena GILL

Jan MULDER (ELD, NL)

Ontwerp van algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2004 - Afdeling III - Commissie

Doc.: A5-0349/2003

Procedure : Begrotingsprocedure

Verslag aangenomen

Neena GILL (PES, VK)

Ontwerp van algemene begroting van de Europese Unie voor het begrotingsjaar 2004, overige afdelingen

Doc.: A5-0350/2003

Procedure : Begrotingsprocedure

Verslag aangenomen

Debat : 21 oktober 2003

Stemming : 23 oktober 2003

Het Europees Parlement neemt het rapport van Jan MULDER (ELD, NL) aan over afdeling III (Europese Commissie) van de begroting 2004. Het EP wijst erop dat de belangrijkste doelstelling van de begroting 2004 is te voorzien in alle maatregelen die bijdragen tot een succesvolle uitbreiding van de Unie. Het EP heeft de voor de uitbreiding noodzakelijke kredieten in de begroting 2004 opgenomen. Het is met grote bezorgdheid dat het Parlement kennis neemt van de gesprekken binnen de Commissie over de toekomstige politieke prioriteiten voor een herzien financieel kader voor de periode na 2006. Volgens het EP is dit een onderwerp voor de nieuw samen te stellen Commissie en komt de uiteindelijke beslissing toe aan de begrotingsautoriteit.

Rubriek 1

Met betrekking tot de landbouwuitgaven vindt het EP dat er meer nadruk moet komen op het milieu. Er is meer transparantie nodig, zowel met betrekking tot de herkomst van landbouwproducten als met betrekking tot consumenteninformatie. Het EP stelt kredieten beschikbaar voor het onderzoeken van de mogelijkheid om op Europees niveau een verzekeringsregeling te introduceren ter dekking van een deel van de kosten van het uitroeien van bepaalde besmettelijke dierziekten. Het EP spreekt daarnaast over de noodzaak het vervoer van levende runderen tot een minimum te beperken en heeft besloten in de begroting een duidelijk onderscheid te handhaven tussen exportrestituties voor levende runderen en exportsubstituties voor rund- en kalfsvlees.

Rubriek 2

Het Parlement verhoogt de betalingskredieten in rubriek 2 (structuurmaatregelen) om ze beter te laten aansluiten bij de ramingen van de lidstaten en om rekening te houden met het bedrag van de af te wikkelen verplichtingen uit vorige begrotingsjaren, van de betalingen van het lopende begrotingsjaar en de behoeften in verband met de uitbreiding.

Rubriek 3 (intern beleid)

Het midden- en kleinbedrijf (MKB) is een prioriteit. Het financiële klimaat voor het MKB in de toetredende landen moet worden versterkt. Daarnaast is het EP bezorgd over de mogelijke sluiting van de Info-points (de informatiebureaus van de Unie in de lidstaten) met ingang van 1 januari 2004. De Commissie wordt opgeroepen onmiddellijk maatregelen te nemen om te komen tot een oplossing die de informatiecentra in staat stelt hun nuttige werk voort te zetten.

Rubriek 4 (externe acties)

De parlementariërs nemen nota van het voorstel betreffende de wederopbouw van Irak. Dat voorstel behelst een toezegging van de EU voor een bedrag van € 200 mln voor 14 maanden. Het Parlement verwerpt een amendement om voor de wederopbouw € 500 mln beschikbaar te stellen. Het EP vindt dat in de toekenning van middelen voor de wederopbouw van Irak de behoeften van het Iraakse volk centraal moeten staan. De fondsen dienen beschikbaar te worden gesteld in de context van een politiek akkoord in het kader van de Verenigde Naties. De beschikbaarstelling van kredieten mag niet ten koste gaan van andere prioriteiten (zoals Afghanistan en maatregelen ter bestrijding van armoede en Aids).

Rubriek 5

Wat de administratieve uitgaven betreft, plaatst het EP de fondsen voor 272 posten bij de Europese Commissie in de reserve. Deze fondsen worden pas vrijgemaakt als de Commissie voldoet aan, onder andere, de volgende voorwaarden:

  • alle posten moeten worden opgevuld;
  • alle nieuwe posten moeten uitsluitend worden toegewezen aan onderdanen van de toetredingslanden.

    Zie voor een overzicht van de door de Commissie voorgestelde, en door het Parlement geamendeerde bedragen per rubriek, de tabel in dit persbericht.

    Het Parlement neemt ook het rapport aan van Neena GILL (PES, VK) over de overige afdelingen van de begroting. Het Parlement verwacht dat de kosten van de gebouwen van de Europese instellingen vanaf 2007 sterk zullen stijgen. Het wil daarom dat de marges onder rubriek 5 (administratieve uitgaven) worden gebruikt om deze kosten vooruit te betalen, zodat toekomstige financiële druk op de begroting vermeden wordt. Verder is het Parlement bereid een P.M. bedrag in de reserve te plaatsen voor post 3710 (steun aan de Europese politieke partijen).

    Tijdens de persconferentie na afloop van de stemming zegt Commissaris Michaele SCHREYER verheugd te zijn over het feit dat de ramingen van de Commissie en die van de Raad en het Parlement dit jaar niet ver uiteen lopen. Ook is zij gelukkig met de goedkeuring van het EP voor het bedrag van € 200 mln voor de wederopbouw van Irak. De Commissaris wijst erop, dat dit bedrag bovenop de € 100 mln komt die beschikbaar is gesteld voor het lenigen van de humanitaire nood in Irak.