EP betreurt gering aantal gekozen vrouwen bij Europese verkiezingen juni 2004

donderdag 6 november 2003, Lone DYBKJÆR

Lone DYBKJÆR (ELD, DK)

Verslag over de verkiezingen 2004: Hoe te zorgen voor een evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen

Doc.: A5-0333/2003

Procedure : Initiatief

Debat : 6 november 2003

Stemming : 6 november 2003

Verslag aangenomen

Het Parlement verzoekt de regeringen in alle lidstaten en toetredende landen wetgevende maatregelen te nemen en de politieke partijen aan te moedigen om een quotastelsel in te voeren of maatregelen te nemen om een evenwichtige vertegenwoordiging van mannen en vrouwen in de politiek te bevorderen. Het EP denkt hierbij aan het ritssysteem, waarbij mannen en vrouwen elkaar op kieslijsten afwisselen. Verder verzoekt het Parlement de politieke partijen om maatregelen te nemen om ten minste 30% vrouwelijke kandidaten op hun kieslijsten voor de Europese verkiezingen op te nemen.

De Europese Commissie wordt verzocht omvóór de Europese verkiezingen in 2004 informatie te verspreiden over het concept van de paritaire democratie, dat inhoudt dat vrouwen en mannen gelijkelijk vertegenwoordigd zijn in politieke besluitvormingsorganen. België heeft het beginsel van de paritaire democratie in zijn grondwet opgenomen.

Gemiddeld is slechts 14,6% van de parlementsleden in de toetredende landen vrouw. De uitbreiding van de Unie dreigt dan ook te leiden tot minder vrouwen in het Europees Parlement, wat een trendbreuk is.