EP stemt in eerste lezing over rapport-Blokland inzake streefcijfers recycling batterijen en accu's

dinsdag 20 april 2004, Hans BLOKLAND

Hans BLOKLAND (EDD, NL)

Verslag over het voorstel voor een richtlijn inzake batterijen en accu's, alsook gebruikte batterijen en accu's

Doc.: A5-0265/2004

Procedure : Medebeslissing, eerste lezing

Debat : 19 april 2004

Stemming : 20 april 2004

Verslag aangenomen (283-224-15)

Het Parlement stelt een duidelijk doel voor de recyclage van batterijen en accu's in de Unie: 50% van de nationale batterijverkopen van twee jaar eerder moet ingezameld worden. De Europese Commissie stelt als inzamelingsdoel 160 gram per inwoner voor, hetgeen neerkomt op een inzamelingspercentage van 40% van alle verkochte batterijen. Het voorstel van het EP verhoogt niet alleen het totale aantal ingezamelde batterijen, maar verhindert ook dat lidstaten waar de jaarlijkse batterijverkoop minder dan 160 gram per inwoner bedraagt, lege batterijen moeten invoeren om aan de doelstelling te voldoen. De minimumrecyclingsdoelstellingen moeten regelmatig worden geëvalueerd en aangepast om rekening te houden met de wetenschappelijke en technische vooruitgang.

De hoeveelheid gevaarlijke stoffen in batterijen en accu's moet omlaag. Het Parlement bepaalt, dat de lidstaten het in de handel brengen verbieden van alle batterijen en accu's die meer dan:

  • 5 ppm (deeltjes per miljoen) kwik;
  • 40 ppm lood;
  • en/of 20 ppm cadmium bevatten.

    Een uitzondering wordt gemaakt voor toepassingen waarbij het gebruik van zware metalen onvermijdelijk is, dat wil zeggen waarvoor er geen substituut bestaat. In ieder geval wordt het gebruik van cadmium in batterijen en accu's voor draadloze elektrische gereedschappen verboden. De lijst van toepassingen waarbij geen substituut voor zware metalen voorhanden is, moet geregeld worden herzien om tred te houden met de meest recente technische ontwikkelingen.

    Het Parlement bepaalt dat de lidstaten er zorg voor moeten dragen dat kwik-, lood- of cadmiumhoudende delen van batterijen en accu's die niet tot nieuwe batterijen kunnen worden verwerkt, definitief worden verwijderd. Dit dient te gebeuren in speciaal daarvoor ingerichte compartimenten van toegestane stortplaatsen voor gevaarlijk afval die passende waarborgen voor de bescherming van het milieu bieden.