EP aanvaardt ontwerpresolutie over patstelling verkiezingen in Oekraïne

donderdag 2 december 2004

Gezamenlijke ontwerpresolutie over de Oekraïne

Doc.: RC6-0195/2004

Procedure : Ontwerpresolutie

Debat : 1 december 2004

Stemming : 2 december 2004

Ontwerpresolutie aangenomen

Het Europees Parlement spreekt zijn sterke afkeuring uit over PARAMSG de omstandigheden waaronder de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in de Oekraïne heeft plaatsgevonden. Het Parlement spreekt eveneens zijn afkeuring uit over het besluit van de centrale kiescommissie onder voorzitterschap van Serhiy Kivalov om, zonder de geldigheid van de verkiezingen en de verkiezingsprocedure grondig te hebben onderzocht - en dus volledig voorbijgaande aan de wens van het Oekraïense volk - de heer Janoekovitsj tot winnaar van de presidentsverkiezingen uit te roepen.

Het EP doet een beroep op de Oekraïense autoriteiten om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen te annuleren en voor het einde van het jaar deze tweede ronde nogmaals te doen plaatsvinden met participatie van internationale waarnemers. Daarbij moet een open en transparante verkiezingsprocedure volgens internationale democratische maatstaven worden gewaarborgd, zowel in de voorafgaande verkiezingscampagne als bij het feitelijke uitbrengen en tellen van de stemmen. Op de media mag geen druk worden uitgeoefend, zij moeten objectieve en onpartijdige informatie kunnen uitbrengen over de kandidaten en de politieke situatie in het land.

Het EP verzoekt de Raad en de Commissie de Oekraïense regering duidelijk te maken dat het gebruik van geweld tegen het vreedzame en democratische protest op geen enkele wijze kan worden aanvaard. Indien van de zijde van de autoriteiten toch geweld wordt gebruikt, zal de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst onmiddellijk worden opgeschort en zullen aanvullende strafmaatregelen worden toegepast.

De parlementsleden doen ook een oproep aan de betogers om ervoor te zorgen dat de Oekraïense staatsorganen normaal kunnen blijven functioneren en om af te zien van barricadering van de belangrijkste gebouwen van deze staatsorganen. De leden achten alle bedreigingen met separatisme en opdeling van Oekraïne onaanvaardbaar en spreken hun gehechtheid aan de territoriale integriteit van Oekraïne uit. De europarlementariërs verwerpen voorts de met name door de Russische president geuite aantijgingen dat de EU en de internationale gemeenschap het gebruik van geweld zouden aanmoedigen door hun steun te betuigen aan het recht van het Oekraïense volk om zijn democratische rechten uit te oefenen. De parlementsleden onderstrepen tegelijkertijd dat Rusland grote verantwoordelijkheid draagt voor de situatie in Oekraïne.

Het Parlement zegt toe het Oekraïense volk te steunen bij de instelling van een democratisch systeem en de invoering van een bloeiende markteconomie. Het Parlement steunt het streven van het land de hem toekomende plaats in de gemeenschap van democratische naties in te nemen.