EP akkoord met rapport-in 't Veld inzake staatssteun aan kleine aanbieders van publieke diensten

dinsdag 22 februari 2005, Sophie IN 'T VELD

Sophie IN 'T VELD (ALDE/ADLE, NL)

Verslag over overheidssteun in de vorm van compensatie op het gebied van openbare dienstverlening

Doc.: A6-0034/2005

Procedure : Initiatief

Debat : 21 februari 2005

Stemming : 22 februari 2005

Verslag aangenomen (478-155-10)

 

Het Parlement volgt de Europese Commissie in haar voorstel om kleine aanbieders van publieke diensten vrij te stellen van de plicht om staatssteun aan te melden. Het EP definieert 'kleine aanbieder' als een aanbieder met een jaaromzet tot € 50 mln die jaarlijkse staatssteun ontvangt van minder dan € 15 mln. De Europese Commissie wil de vrijstelling ook laten gelden voor het passagiertransport over zee naar eilanden voor transporteurs die minder dan 100.000 passagiers per jaar vervoeren. Het Parlement wil echter, dat vervoersdiensten naar afgelegen gemeenschappen - zowel over land, over zee als door de lucht - worden vrijgesteld van de aanmeldplicht voor vervoerders die minder dan 300.000 passagiers per jaar vervoeren.

De EC stelt voor om ook staatssteun aan ziekenhuizen en sociale-woningcorporaties onder de vrijstelling te laten vallen, maar het EP waarschuwt dat staatssteun op deze gebieden kan leiden tot een verstoring van de concurrentie. Het Parlement is van mening dat, gezien het feit dat de organisatie van deze sectoren sterk verschilt per land, de lidstaten de Europese Commissie een gedetailleerd rapport over deze sectoren moeten doen toekomen.

In het zogenaamde Altmark-arrest stelt het Hof van Justitie dat, indien er geen sprake is van een openbare aanbesteding, de 'compensatie' (in plaats van 'staatssteun') beperkt moet blijven tot een bedrag dat een goed geleid bedrijf nodig heeft om diensten te leveren en een redelijke winst te maken. Het Parlement vraagt de Europese Commissie om vast te stellen wat dit in de praktijk betekent.

Waar sprake is van het uitgeven van openbare opdrachten, moet dit volgens het EP kunnen geschieden door middel van eerlijke en doorzichtige aanbestedingsprocedures, danwel door gebruikmaking van officiële handelingen zoals, naar gelang het recht van de lidstaten, wettelijke of bestuursrechtelijke instrumenten, of een contract.

Terwijl de Europese Commissie voorstelt dat de nieuwe maatregelen tot eind 2007 gelden, opteert het EP voor een geldigheidsduur van vier jaar. Het Parlement dringt erop aan, dat er een brede consultatieronde plaatsvindt, in het bijzonder onder de gebruikers van openbare diensten, over de implementatie van de regels.

In het Altmark-arrest van juli 2003 bepaalde het Hof van Justitie dat sommige vormen van overheidssteun voor publieke diensten geen staatssteun in de zin van het verdrag zijn, en derhalve niet door de Europese Commissie behoeven te worden goedgekeurd. De uitspraak laat enige onduidelijkheid over de vraag, welke steun nu wel en welke geen staatssteun in de zin van het verdrag is. De Commissie legt daarom nu in voorstellen neer hoe het de uitspraak interpreteert en hoe de toekomstige benadering van 'compensatie' voor publieke diensten eruit moet zien.