EP-lid Ieke van den Burg dient rapport in over de Integratie van de financiële markten

donderdag 28 april 2005, Ieke VAN DEN BURG

Ieke VAN DEN BURG (PES, NL)

Verslag over de stand van zaken bij de integratie van de financiële markten van de Europese Unie

Doc.: A6-0087/2005

Procedure : Initiatief

Debat : 27 april 2005

Stemming : 28 april 2005

Verslag aangenomen

Het Europees Parlement noemt het Actieplan voor financiële diensten (APFD) voor wat de wetgevingsprocedure betreft een succes, aangezien reeds 39 van de 42 maatregelen zijn goedgekeurd. Wel betreurt het EP het gebrek aan inbreng van de kant van consumenten en gebruikers. Het Parlement wijst op het belang van het op elkaar afstemmen van de toezichtpraktijken van de autoriteiten van de lidstaten voor doelmatige grensoverschrijdende transacties. Voorts merkt het Parlement op, dat de concentratie van Europese effectenbeurzen en de verdere consolidering van grote Europese banken en financiële conglomeraten, nopen tot een Europees optreden om te zorgen voor een doelmatig toezicht.

De leden beschouwen het concept van de over grensoverschrijdende bevoegdheden beschikkende lead supervisor of toezichthouder 'op geconsolideerde basis' als belangrijk en positief. Zij pleiten voor de opstelling van adequate richtsnoeren voor de overdracht van beslissingsbevoegdheden tussen toezichthouders, de oplossing van geschillen en de beslissingsbevoegdheid in laatste instantie. Verder verzoeken de parlementsleden de Europese Commissie, gezien de vage grenzen tussen verschillende soorten vermogensbeheer, dringend een onderzoek in te stellen naar de haalbaarheid van een horizontale benadering van de regelgeving inzake vermogensbeheer.

Het EP moedigt de lidstaten aan om vorderingen te maken met de tenuitvoerlegging van de bedrijfspensioenenrichtlijn en een geïntegreerde interne markt voor investeringen in aanvullende pensioenregelingen te creëren. Dit is nodig om de mogelijkheden voor spaarders te vergroten, zodat zij een maximaal rendement uit hun beleggingen kunnen halen. Dat is weer van belang voor de duurzaamheid van de stelsels voor sociale zekerheid in het perspectief van de toenemende vergrijzing.

Het Parlement vraagt de Commissie om een grondige studie van de retail diensten voor consumenten in de diverse lidstaten teneinde de belangrijkste belemmeringen voor mededinging en verdere integratie te identificeren. Het EP onderkent dat een laag niveau van grensoverschrijdende activiteit niet impliceert dat er sprake is van te weinig concurrentie op de nationale consumentenmarkten. Weliswaar is de vraag naar grensoverschrijdende financiële diensten niet zo groot, bij bepaalde groepen internationaal mobiele consumenten, zoals grensoverschrijdende forensen en emigranten, bestaat niettemin een behoefte aan financiële producten waarmee zij vertrouwd zijn.

Op 11 mei 1999 hechtte de Commissie haar goedkeuring aan het APFD dat een reeks doelstellingen en maatregelen bevat met het oog op de invoering van een interne Europese markt voor financiële diensten. In hoofdzaak werd actie voorzien uit hoofde van drie strategische doelstellingen: een interne professionele markt, een open en veilige consumentenmarkt en moderne bedrijfseconomische regelgeving en toezicht. Het APFD is een succes omdat de deadline van 2004 ruimschoots is gehaald. Er zijn 39 maatregelen goedgekeurd, waaronder diverse maatregelen die oorspronkelijk niet in het APFD voorkwamen. De voltooiing van een interne markt voor financiële diensten door volledige tenuitvoerlegging van het APFD zou het concurrentievermogen van de Europese economie moeten vergroten, de investeringen en de groei moeten opdrijven en de rechtszekerheid en stabiliteit moeten verbeteren.