EP accepteert rapport-Maaten over de kwaliteit van het zwemwater

dinsdag 10 mei 2005, Jules MAATEN

Jules MAATEN (ALDE/ADLE, NL)

Aanbeveling voor de tweede lezing betreffende het gemeenschappelijk standpunt met het oog op de aanneming van een richtlijn betreffende het beheer van de zwemwaterkwaliteit en tot intrekking van Richtlijn 76/160/EEG

Doc.: A6-0102/2005

Procedure : Medebeslissing, tweede lezing

Debat : 9 mei 2005

Stemming : 10 mei 2005

Gemeenschappelijk standpunt aangenomen

Het Parlement had moeite met de introductie, door de Raad, van de categorie 'aanvaardbare' zwemwaterkwaliteit. Het streven moet immers zijn, een 'goede' of 'uitstekende' kwaliteit te bereiken. Het Parlement bepaalt daarom, dat de kwaliteitsstatus 'aanvaardbaar' slechts voor een periode van acht jaar na de inwerkingtreding van de richtlijn geldt en niet wordt verlengd. Bovendien maakt het EP binnen de categorie aanvaardbaar zwemwater de normen voor de toegestane verontreiniging strenger. De commissie milieubeheer en volksgezondheid had deze categorie liefst helemaal geschrapt, maar de hoop is nu, dat door een uitfasering van de toepassing van deze categorie een derde lezing kan worden vermeden.

Het EP bepaalt verder dat de lidstaten ervoor dienen te zorgen dat aan het einde van het badseizoen 2011 alle zwemwateren ten minste van goede kwaliteit zijn. De Raad wil niet verder gaan dan de verplichting dat aan het einde van het badseizoen van 2015 alle zwemwateren ten minste van aanvaardbare kwaliteit zijn.

Het Parlement neemt opnieuw een aantal amendementen uit de eerste lezing aan, die als doel hebben het publiek te informeren over de kwaliteit van het zwemwater. Zo bepaalt het EP dat, in het geval van verontreiniging, het publiek gewaarschuwd moet worden door middel van een duidelijk en eenvoudig teken. Het publiek moet ook op de hoogte worden gebracht van de oorzaken van de verontreiniging of besmetting, alsmede van alle genomen maatregelen. Ook wanneer er geen sprake is van verontreiniging, moeten badgasten door middel van duidelijke symbolen op de hoogte worden gebracht van de actuele zwemwaterkwaliteit. De Commissie dient hiertoe binnen twee jaar een eenvoudig gestandaardiseerd systeem van symbolen te ontwikkelen. Gegevens over de kwaliteit van de verschillende zwemwaters moeten bovendien op het internet worden gepubliceerd, met ten minste een Engelse en Franse vertaling.

Het EP bepaalt ten slotte dat de lidstaten rampenplannen dienen op te stellen voor situaties als overstromingen, ongevallen en dergelijke, die een negatief effect op de zwemwaterkwaliteit kunnen hebben.