Ir. R.A. Verwey

foto Ir. R.A. Verwey
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Haagse topambtenaar die in augustus 1940 door Seyss-Inquart werd belast met de leiding van het ministerie van Sociale Zaken. Hij bewonderde de wijze waarop de Nazi's in Duitsland de werkloosheid hadden aangepakt en werd verantwoordelijk voor de "Einsatz" van meer dan honderduizend Nederlandse arbeiders in Duitsland. Zwakke sentimentele man van wie voor de oorlog al was opgevallen dat hij een slecht onderhandelaar was. Na de oorlog oneervol ontslagen.

in de periode 1940-1945: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Robert Antony

geboorteplaats en -datum
Soerabaja (Ned.-Indië), 12 januari 1882

overlijdensplaats en -datum
19 mei 1980

2.

Hoofdfuncties/beroepen (5/7)

  • ambtenaar ministerie van Waterstaat, van 1908 tot 1917
  • plaatsvervangend directeur Rijksdienst voor werkloosheidsverzekering en arbeidsbemiddeling, van 1917 tot 1 januari 1933
  • directeur Rijksdienst voor werkloosheidsverzekering en arbeidsbemiddeling, van 1 januari 1933 tot augustus 1940
  • waarnemend secretaris-generaal ministerie van Sociale Zaken, van 7 augustus 1940 tot mei 1945 (benoemd door Seyss-Inquart)
  • directeur-generaal Rijksarbeidsbureau, van 1 oktober 1940 tot 6 mei 1945 (belast met de uitzending van Nederlandse arbeiders naar Duitsland; ontslag 1 augustus 1946)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

3.

Nevenfuncties (2/3)

  • redacteur Tijdschrift van den Nederlandschen Werkloosheidsraad
  • lid adviescommissie voorontwerp van wet beperkende bepalingen inzake arbeid van gehuwde vrouwen (Hoge Raad van Arbeid), vanaf december 1937

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/7)
  • Mr.dr. J.J.Boasson, die in 1941 wegens zijn joodse afkomst was ontslagen als secretaris van de gemeente Den Haag, kwam na de bevrijding voor hem op en schreef aan de advocaat van Verwey, dat hij al sedert 1908 met Verwey bevriend was.
  • Het Centraal Orgaan op de Zuivering van het Overheidspersoneel adviseerde minister Drees op 11 maart 1946 Verwey te ontslaan met verlies van alle rechten. De bewindsman nam dit advies over, maar handhaafde het recht op 70% van het pensioen. Daarvan zou Verwey nog ongeveer 38 jaar genieten.
  • Op 26 februari 1948 werd hij onvoorwaardelijk buiten vervolging gesteld.

uit de privésfeer
  • Hij was bisschop in de Vrije Katholieke Kerk. Als een sterk naar de mystiek neigende christen doorspekte hij zijn redeneringen veelal met stichtelijke exclamaties.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

6.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
L. de Jong, "Het Koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog", deel IV, eerste helft, 191

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.