PvdA houdt in najaar ledenraadpleging over de gekozen burgemeester

vrijdag 25 juni 2004, 15:44

Het partijbestuur van de PvdA heeft besloten dit najaar de mening van de PvdA-leden te peilen over de gekozen burgemeester. De uitkomst daarvan geldt als een zwaarwegend advies voor de PvdA-fracties in het parlement. Het bestuur heeft dit besloten naar aanleiding van het rapport 'Burgemeester tussen bevolking en bestuur' van de PvdA-projectgroep 'Democratische en Bestuurlijke vernieuwing'.

Deze werkgroep, bestaande uit wetenschappelijke en politieke PvdA-coryfeeën, heeft in opdracht van het partijbestuur binnen de PvdA de discussie over onder meer de gekozen burgemeester aangezwengeld. Uitkomst van die discussie is dat de huidige manier om de burgemeester te benoemen, namelijk door de Kroon, niet wenselijk is.

De werkgroep is verdeeld over de procedure die dan wel gevolgd moet worden. Een meerderheid wil verkiezing door de bevolking, een minderheid door de gemeenteraad. Wel is de werkgroep het er unaniem over eens dat invoering van een alternatief voor 2010 niet wenselijk is. De druk op gemeenten, die sinds twee jaar ook met het nieuwe duale stelsel moeten werken, wordt anders te groot. Bovendien is er dan voldoende tijd zonodig de Grondwet te wijzigen.

bron: www.pvda.nl