Oppositie wil positie Kabinet der Koningin beter vastleggen

woensdag 11 februari 2004, 9:09

Een meerderheid in de Tweede Kamer is van mening dat Premier Balkenende de positie van het Kabinet der Koningin juist heeft vastgelegd. Een groot deel van de oppositie vindt echter dat het kabinet hierin nog niet ver genoeg is gegaan. Het Kabinet der Koningin is de schakel tussen het staatshoofd en het 'gewone' kabinet. Over de positie van het Kabinet der Koningin was commotie ontstaan door de affaire rond prinses Margarita en haar echtgenoot, Edwin de Roy van Zuydewijn.

Het Kabinet der koningin had, zonder de verantwoordelijke bewindslieden hierover in te lichten, de AIVD onderzoek laten doen naar de heer De Roy van Zuydewijn. Naar aanleiding van deze affaire nam de Tweede Kamer een voorstel aan, waardoor het Kabinet der Koningin voortaan op de begroting van het ministerie van Algemene Zaken (AZ) wordt geplaatst. Hierdoor zou het onder verantwoordelijkheid van de minister-president komen te vallen.

De oppositiepartijen PvdA, LPF en SP vinden dat ook de ambtelijke organisatie onder de secretaris-generaal van het ministerie van AZ zou moeten vallen, zodat duidelijker wordt dat het Kabinet der Koningin een ambtelijke dienst is. De premier acht dit onwenselijk omdat het Kabinet der Koningin een aparte positie inneemt en omdat hij van mening is dat de politieke verantwoordelijkheid voldoende duidelijk is.

bron: ANP, Trouw, 11 februari 2004


verwant nieuws

meer over