Positieve evaluatie van samenwerking tussen EU en overzeese landen en gebieden

vrijdag 5 december 2003, 1:55

Ministers van de EU en van de overzeese landen en gebieden die met de EU geassocieerd zijn (OLG's) zijn eerder vandaag in Brussel bijeengekomen voor hun jaarlijkse forum. Tijdens dit forum kwamen zij tot een positieve evaluatie van de samenwerking tussen de EU en de OLG's. Er heerste brede overeenstemming over de noodzaak de huidige partnerschapsactiviteiten te intensiveren, waarbij rekening dient te worden gehouden met de specifieke behoeftes, verwachtingen en status van deze gebieden.

In een verklaring aan het forum bevestigde Commissaris Nielson dat de beginselen van de associatie van de OLG's met de EU zijn vastgelegd in het ontwerp-constitutioneel verdrag. De EU blijft zich inzetten voor de OLG's. De uitbreiding van de EU zal ook een positieve invloed op de associatie van de OLG's hebben. Het recente voorstel van de Commissie om het Europees Ontwikkelingsfonds op te nemen in de begroting van de EU biedt bovendien nieuwe perspectieven voor de samenwerking tussen de EU en de OLG's. Deze mogelijkheden moeten worden benut, maar daarbij mogen de huidige voordelen van het EOF-systeem niet verloren gaan.

De ontwikkelingssamenwerking werd geëvalueerd. Commissaris Nielson vond de vooruitgang over het algemeen positief. De tenuitvoerlegging van programma's en activiteiten vordert goed. Er werd van gedachten gewisseld over obstakels en de noodzaak de samenwerking verder te verbeteren. Er is €175 miljoen uit het negende Europese Ontwikkelingsfonds toegewezen aan de OLG's.

De specifieke economische problemen van de micro-eilanden werden geëvalueerd. Commissaris Nielson was verheugd dat de OLG's meer interesse tonen in regionale integratie als een middel om de nadelen van kleine markten en een geïsoleerde ligging teniet te doen. Een aantal onderwerpen waarover geen overeenkomst kon worden bereikt kwam ter sprake, waaronder handel en dienstverlening.

Er werd een stellingname van de OLG's en de betrokken lidstaten (Denemarken, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië) gepresenteerd. Het document omvat vier terreinen waarop de toekomstige dialoog tussen de EU en de OLG's geïntensiveerd zou kunnen worden: 1) specificiteit van de status van de OLG's; 2) handel; 3) financiële aspecten van de samenwerking tussen de EU en de OLG's; en 4) toegang van de OLG's tot gemeenschapsprogramma's (zoals Erasmus).

Het volgende forum zal in 2004 plaatsvinden in Frans Polynesië, een van de grootste OLG's.

Voor meer informatie zie:

<A onclick="popup(this.onclick="popup(this.href+'&noframes=1',0,0);return false" href+'&noframes=1',0,0);return false" HREF="http://europa.eu.int/comm/development/oct/index_en.htm">http://europa.eu.int/comm/development/oct/index_en.htm