Nederland positief over Europese Grondwet

maandag 22 september 2003, 14:52

Meer dan 50 procent van de stemgerechtigde Nederlanders is voor een Europese grondwet. Twintig procent is tegen, 29 procent weet het niet. Dit blijkt uit een peiling van het bureau Intomart.

Vanaf 4 oktober zullen Europese staatshoofden en regeringsleiders zich buigen over de ontwerp-Grondwet die is opgesteld door een europese denktank, de Europese Conventie. Naar verwachting zullen de regeringsleiders het ontwerp op enkele punten wijzigen. Het streven is om uiterlijk in januari 2004 het definitieve verdrag vast te stellen. De Nederlandse kiezer zal zich waarschijnlijk in juni 2004 kunnen uitspreken over het eindresultaat, in een niet-bindend referendum.

Enkele bevindingen uit de peiling van Intomart:

  • Met betrekking tot het belang van de Grondwet, zei 27 procent van de ondervraagden dat de Europese grondwet de Nederlandse zou vervangen. Ruim 50 procent dacht (correct) van niet.
  • Tachtig procent zei niets of zeer weinig te weten over de inhoud.
  • Als het referendum nu gehouden zou worden, zei 51 procent van de ondervraagden voor te zullen stemmen, 20 procent is tegen en 29 procent weet het nog niet.
  • Het referendum zou kunnen rekenen op een opkomst van liefst 85 procent (de verkiezingen voor het Europees Parlement in 1999 trokken 29,9 procent van de kiezers).

bron: NRC Handelsblad, 20 september 2003