Wijziging kiesstelsel werd tien jaar geleden afgewezen

maandag 5 mei 2003, 14:31

In het verslag van de informateurs Hoekstra en Korthals Altes is herziening van het kiesstelsel aangekondigd om zo de band tussen kiezers en gekozenen te versterken. Op welke wijze dat moet gebeuren, zal nog worden bestudeerd. Voorop staat wel dat de evenredige vertegenwoordiging gehandhaafd moet blijven. Dat is namelijk grondwettelijk vastgelegd.

Door de partijen die nu een coalitie vormen, wordt gedacht aan twee mogelijkheden: een beperkt districtenstelsel, waarbij per district kandidaten worden gesteld of het (Duitse) tweestemmenstelsel.

Beide varianten zijn overigens in 1993 door de commissie-De Koning, die zich bezighield met staatkundige vernieuwing, afgewezen. In die commissie zat ook D66-voorman Thom de Graaf.

Het beperkte districtenstelsel werd als te nadelig voor kleinere partijen beschouwd, omdat die minder kans maken zetels te behalen. De commissie achtte het Duitse stelsel te ingewikkeld. Verder bestond de vrees voor onbedoelde effecten, en bleek het in Duitsland in de praktijk niet tot een wezenlijk andere samenstelling van het parlement te hebben geleid.

bron: PDC


meer over