Alternatieve begrotingen gepresenteerd en verlofknip mogelijk van tafel

woensdag 18 september 2002, 17:36

Op woensdag, de eerste dag van de Algemene Beschouwingen, hebben de coalitiepartijen CDA, LPF en VVD te kennen gegeven geen voorstander te zijn van de verlofknip.

De verlofknip is een uitwerking van de levensloopregeling, zoals aangekondigd in het strategisch akkoord. De levensloopregeling vervangt per 1 januari 2003 diverse vormen van verlof en ook het spaarloon, waarmee het kabinet totaal € 1 miljard bezuinigt. Het kabinet heeft 100 miljoen uitgetrokken voor de verlofknip, waarmee werknemers die sparen voor verlof een bonus van 30 procent over het gespaarde bedrag (maximaal € 17.000) ontvangen.

De regeringspartijen vinden dat het plan voor de verlofknip niet aansluit op de behoeften van werknemers. Er moet sneller gespaard kunnen worden, voor meer vormen van vrije tijd. De partijen voelen meer voor een fiscale regeling waarbij werknemers voor allerlei vormen van verlof en pensioen kunnen sparen.

De oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en D66 lieten weten een vorm van spaarloon te willen behouden. Ook gesubsidieerde arbeid, waar het kabinet op wil bezuinigen, moet blijven bestaan. Verder zou er meer geld naar zorg, onderwijs, veiligheid en natuur moeten gaan. Volgens aparte alternatieve begrotingen van de PvdA en D66 wordt per saldo € 1 miljoen meer uitgegeven en volgens GroenLinks € 2 miljoen meer. GroenLinks wil bezuinigen op wegen.

Harry Wijnschenk, de nieuwe fractievoorzitter van de LPF, pleitte in zijn maidenspeech voor lastenverlichting voor bedrijven en het teruggeven van het 'kwartje van Kok' aan de automobilist in 2003, in plaats van een jaar later. Op een ander stokpaardje van de LPF, behoud van de koopkracht, wilde Wijnschenk nog niet ingaan.

Zalm liet namens de VVD weten kleine spaarders en beleggers minder snel belasting te willen laten betalen. Ook wil hij meer geld uittrekken voor veiligheid. VVD en CDA zijn het er over eens dat de reserves voor bijstandsgerechtigden niet moeten worden aangesproken.

De oppositie uitte tijdens het debat zware kritiek op de bewindslieden, met name die van de LPF, vanwege hun vaak onbezonnen optreden tijdens de eerste twee maanden van het kabinet-Balkenende.

bron: ANP, Het Financieele Dagblad