Akkoord over verdeling ministersposten en staatssecretariaten

woensdag 10 juli 2002, 12:17

CDA, VVD en LPF hebben zich akkoord verklaard met het voorstel van formateur Balkenende voor de verdeling van de minstersposten in een nieuw kabinet. In het voorstel krijgt het CDA zes ministersposten en de VVD en de LPF ieder vier. Ontwikkelingssamenwerking zal een Staatssecretaris in plaats van een minister krijgen.

De exacte verdeling is:

CDA: Algemene Zaken en minister-president, Buitenlandse Zaken, Justitie, Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

LPF: Economische Zaken, Verkeer en Waterstaat, Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de nieuwe ministerspost Immigratie en Integratie.

VVD: Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Financiën, Defensie en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

CDA en LPF krijgen elk vijf staatssecretarissen en de VVD vier. De verdeling hiervan is:

CDA: Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking), Defensie, VROM, Economische Zaken, VWS

LPF: Buitenlandse Zaken (Europese zaken), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Openbare Orde), OCenW (cultuur en media), Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (emancipatie en familiezaken)

VVD: Justitie, OCenW, Verkeer en Waterstaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

LPF-fractievoorzitter Herben, die kortgeleden nog een ministerspost op het departement van Binnenlandse Zaken, Justitie of Financiën eiste, verklaarde dat zijn partij in het voorstel 'voldoende gecompenseerd is'.

De fracties van de betrokken partijen moeten nog met het voorstel instemmen. Zij zullen dat morgen bespreken. Bij de LPF-fractie zouden bezwaren leven. Er zal vandaag al wel over kandidaten worden gesproken.

bron: ANP, 10 juli 2002