Novum: Tweede Kamer in debat over concept-regeerakkoord

donderdag 4 juli 2002, 15:16

Vandaag vergadert de Tweede Kamer over het concept-regeerakoord. Nog nooit eerder werd een regeerakkoord of een regeringsprogramma voordat een kabinet tot stand gekomen was in de Kamer behandeld. Ook nieuw is de aanwezigheid van de informateur als informateur. Donner, alleen gezeten in het voor de regering bestemd pluche, legde verantwoording af over de informatie.

Donner noemde de informatie snel maar uiterst saai. De snelheid zal hem in de voortvarendheid van de onderhandelaars en de saaiheid in zijn eigen karakter, aldus Donner. Hij wees er op dat het akkoord tot stand gekomen was onder verslechterde economische omstandigheden, die de budgettaire ruimte beperkte.

Zoals te verwachten was haalden de oppositiepartijen fel uit naar het akkoord. Vooral het feit dat er geen extra geld wordt gestoken in zorg, onderwijs en veiligheid wordt CDA, LPF en VVD aangerekend. Daarnaast zijn de ideeën van de grondlegger van de LPF, Pim Fortuyn, volgens de oppositie nauwelijks terug te vinden in het bereikte akkoord.

Naar verwachting zal informateur Donner na het debat in de Tweede Kamer de Koningin verslag uitbrengen. Koningin Beatrix zal vermoedelijk Balkenende daarna tot formateur benoemen.