Doorbraak bij formatieberaad over ziektenkostenpremie

woensdag 19 juni 2002, 15:20

In de kabinetsformatie hebben de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD vandaag overeenstemming bereikt over de compensatie voor de ziektenkostenpremie. Afgesproken is dat iedereen een gelijke premie betaalt, met een eigen risico van 100 euro. Mensen die er in het nieuwe systeem op achteruit gaan, krijgen een subsidie, die uitgekeerd wordt door een later te bepalen instantie.

Gisteren kwamen CDA, LPF en VVD dichtbij een akkoord over een nieuw WAO-stelsel. De partijen zijn het er er in ieder geval over eens dat in 2003 een strengere WAO-eis ingevoerd moet worden die alleen volledig (80%) en duurzaam arbeidsongeschikten (5 jaar) recht geeft op een uitkering. Zieke werknemers in het tweede ziektejaar die bij een cao afsproken bovenwettelijke aanvulling op het ziektegeld ontvangen krijgen niet automatisch recht op WAO als zij ziek blijven.

Het doel van de nieuwe maatregelen is een daling van de WAO-instroom met 40 procent. Als dat doel gerealiseerd wordt, kunnen de WAO-uitkeringen worden verhoogd van 70% naar 75% en kunnen de boetes voor werkgevers worden afgeschaft. De drie partijen spreken volgende week verder over de WAO.