Formatie: nog geen overeenstemming over lastenverlichting

vrijdag 14 juni 2002, 17:09

Vanmiddag hebben Balkenende (CDA), Herben (LPF) en Zalm (VVD) onder leiding van informateur Donner uitgebreid gesproken over een mogelijke lastenverlichting, maar zijn zij zonder resultaat uit elkaar gegaan. Kernvraag daarbij is hoe de hogere zorgpremies gecompenseerd moeten worden.

De VVD wil een algemene lastenverlichting, het CDA een fiscale zorgkorting waar vooral de lagere en middeninkomens van profiteren. Herben zei, voordat hij het overleg inging, dat de solidariteitsgedachte bij de LPF voorop staat, zodat hij meer naar het CDA dan naar de VVD neigt. Na afloop van het beraad leek zijn opvatting echter naar die van de VVD opgeschoven te zijn.

De drie onderhandelaars trekken zich nu eerst terug in eigen kring. Komende week komt het onderwerp weer op de agenda. Gisteren kon ook al geen overeenstemming worden bereikt over gasboringen in de Waddenzee. Ook dat onderwerp komt volgende week weer op tafel.

Wel werd donderdag overeenstemming bereikt over de beursgang van Schiphol. De minderheid van de aandelen die de overheid in handen heeft zal worden verkocht. Ook wordt er extra geld in het openbaar vervoer gestoken voor versneld onderhoud van verouderde rails, en voor uitbreiding van de treindiensten in de Randstad.

Ook werd donderdag overeengekomen politie en justitie meer bevoegdheden te geven om misdrijven te voorkomen en op te lossen.