WAO lastig punt; landelijk rechercheteam naar Amerikaans model

donderdag 30 mei 2002, 15:07

CDA, LPF en VVD hebben in de formatieonderhandelingen onder leiding van Donner nog geen akkoord bereikt over een nieuw WAO-stelsel. Er ligt wel een principe-akkoord voor de landelijke recherche.

Volgens CDA-onderhandelaar Balkenende zijn de partijen het er over eens dat de instroom in de WAO moet worden beperkt en reïntegratie gestimuleerd. Voor de uitvoering houdt het CDA vast aan het advies van de Sociaal-Economische Raad (SER). Volgens dit advies komen mensen alleen nog in de WAO als ze voor minstens 80 procent arbeidsongeschikt zijn en moeten de uitkeringen voor deze 'volledig' arbeidsongeschikten omhoog. Ook LPF-onderhandelaar Herben houdt het advies aan, maar er zijn volgens hem wel kanttekeningen bij te plaatsen. De VVD, vertegenwoordigd door Zalm, is tegen verhoging van de uitkering.

Een punt waar de onderhandelaars het wel over eens zijn is een landelijke recherche naar voorbeeld van de Amerikaanse FBI. Hiermee worden plannen van het paarse kabinet voor een regionale aanpak van tafel geveegd, net als bij eerdere formatiebesluiten over het langer openhouden van de kerncentrale in Borssele en het uitstellen van de kilometerheffing.

Informateur Donner bracht overigens gisteravond tussentijds verslag uit aan de Koningin.

bron: ANP