Kabinetsformatie: kilometerheffing van de baan

donderdag 30 mei 2002, 11:09

CDA, LPF en VVD hebben bij de onderhandelingen over een nieuwe kabinet afgesproken tijdens de kabinetsperiode geen kilometerheffing in te voeren. Dit is lijnrecht tegen het beleid van het vorige kabinet in. Dit kabinet wilde in plaats van de omstreden tolpoortjes de komende jaren de kilometerheffing invoeren als middel ter bestrijding van de files. Overigens stond de VVD als coalitiepartner altijd al huiverig tegenover een dergelijke heffing.

De drie onderhandelaars willen het file-probleem nu aanpakken door bestaande wegen te verbreden of beter te benutten. Extra rijstroken moeten worden aangelegd langs de A2 en A4. Op andere wegen kunnen vluchtstroken tijdens de spits gebuikt worden. De verbetering van het openbaar vervoer in de Randstad krijgt prioriteit. Procedures voor aanleg van wegen en spoorwegen zullen worden bekort.

De Zuiderzeelijn naar Groningen gaat door. Maar CDA en VVD willen niets weten van het verlangen van de LPF de Betuwelijn af te blazen. Welwillender staan zij tegenover de LPF-wens het omstreden kwartje van Kok af te schaffen, indertijd als een tijdelijke extra benzineaccijns ingevoerd om gaten in de begroting te dichten.

Er bestaat onder de gesprekspartners overeenstemming over het asiel- en veiligheidsbeleid. Er is sprake van een 'streng en rechtvaardig asielbeleid'. Over de details lieten de onderhandelaars zich niet uit. Wel is duidelijk dat er, anders dan eerder deze week door de LPF was bepleit, geen pardon voor illegalen komt, op welke manier dan ook.

Verder werd overeenstemming bereikt over een vaste premie voor ziektekosten. Die zou voor een gezin met twee kinderen tussen de € 2500 en € 5000 moeten liggen. Er wordt nog gesproken over de manier waarop dit voor de laagste inkomens gecompenseerd gaat worden. Ook het terugdringen van de wachtlijsten in de gezondheidszorg staat nog op de agenda.

Tenslotte werd afgesproken de kerncentrale in Borssele tot 2007 open te houden. Dan heeft de centrale haar economische levensduur uitgediend. Dit besluit druist in tegen het beleid van het huidige, demissionaire, kabinet. Dit wilde de centrale al op 1 januari 2004 sluiten.

bron: ANP, NOS teletekst 30 mei 2002